CIA objavila tajni dokument o pregovorima u Daytonu: Alija Izetbegović praktično bio ucijenjen da stavi potpis

Američka obavještajna agencija CIA objavila je tajni dokument od 15. novembra 1995. sa pregovora u Dejtonu, kojima je okončan rat u BiH, koji svjedoči čime je Alija Izetbegović praktično bio ucijenjen da potpiše mirovni sporazum

 

Tako se u dokumentu koji je naslovljen na Tonyja Lakea na tri strane donose ” pročišćene teme za razgovor” koje su pripremljene uoči sastanka sa Izetbegovićem.

Između ostalog, na sastanku je trebao istaći kako nije došao da pregovara, već samo da podrži stavove Richarda Holbrookea, koji je ovlašten od predsjednika SAD-a Billa Clintona za pregovore.

Budući da je ostalo još samo nekoliko sati, došao je u ime Clintona s porukom da prijedlog o podjeli teritorija nije savršen, ali omogućava više od 51 posto, što je najbolji mogući dogovor, dok će nastavak sukoba donijeti nove žrtve bez zagarantiranih ishoda.

U dokumentu se ističu da Izetbegoviću treba prenijeti da je Clinton svjestan težine pregovora, ali i da je razočaran jer nakon 16 dana nije postignut dogovor.

Potom se na posljednjoj stranici navode teze koje će se koristiti “ako je potrebno, da se odluči u vrijeme sastanka”. Nabrojano je šest stavki:

1. Ako vaša Vlada ne želi da prihvati mirovni sporazum koji Srbi mogu prihvatiti i onaj koji je podržan od strane Kontakt grupe, neće biti:
– Snaga Sjedinjenih Američkih Država na terenu,
– Implementacije NATO­
– Ekonomske pomoći i pomoći pri obnovi.

2. Kongres neće odobriti, niti mi možemo od njih tražiti, program za opremu i trening od strane SAD-a

3. UNPROFOR­ će se povući. Bosna bi se mogla naći bez ikakve vojne podrške Zapada i bez formalne podrške.

4. Ako se ovaj proces ne zaključi na zadovoljavajući način u Dejtonu, u narednoj fazi sastanci će se održati u Parizu ili negdje drugo. Sjedinjene Američke Države će biti u daleko manjoj mogućnosti da utiču na ishod, a to će biti na štetu BiH.

5. Mnogo toga je u pitanju za Vas, Bosnu, Sjedinjene Američke Države i predsjednika. Pozivamo vas da pažljivo razmislite o Dejtonu i izgledima za budućnost nakon mira u Bosni uz podršku Sjedinjenih Američkih Država i međunarodne zajednice.

6. Vrlo dobar rezultat je na dohvat ruke. Ne dozvolite da promakne, stoji u dokumentu koji je objavila CIA.

(Bportal.ba)

 

Back to top button