Prijedlog za iftar: Sa orijentalnom musakom sigurno nećete pogriješiti

Ukoliko vam ponestaje ideja šta biste nogli spremiti za iftar, donosimo vam recept za ukusnu musaku, koja će se sigurno svidjeti svima.

Nije u pitanju klasična, već orijentalna musaka sa mesom i povrćem. Za ovo jelo potrebno vam je oko 40 minuta.

Sastojci:

1 kg patlidžana

800 gr mljevenog mesa

2 glavice crvenog luka

4-5 čehna bijelog luka

5 komada paradajza

200 gr sira trapista

maslinovo ulje

malo brašna

malo maslaca

2 dcl mlijeka

So, biber

muškatni oraščić

začinske trave

malo soka od paradajza

Priprema:

Patlidžan ogulite, isijecite ga na kolutove, posolite i ostavite pola sata da pusti vodu.

Poslije toga, kolutove obrišite čistim ubrusom i ispecite na roštilju ili na teflonu sa minimumom ulja. Na maslinovom ulju propržite sitno sjeckani crni luk, dodajte meso, začinite po želji (so, biber, ruzmarin, bosiljak, mažuran i sl.), zalijte vodom ili supom od kocke i dinstajte oko 15 minuta.

Na polovini dinstanja dodajte sitno isjeckani ili zgnječeni bijeli luk. Paradajz poparite vrelom vodom, ogulite i isijecite na kolutove ili kocke. Od 2 kašike putera, ili margarina i 1 kašike brašna napravite zapršku, dodajte oko 2 dcl toplog mlijeka, posolite, pobiberite i dodajte malo muškatnog oraščića. Miješajte kašikom dok se ne zgusne (ne smije da bude zgrudvano). Zatim sir narendajte ili isijecite na tanke šnite.

Veću vatrostalnu posudu premažite uljem i redajte sastojke – kolutove patlidžana, meso, ljušteni paradajz, bijeli sos, rendani sir i tako sve dok ne utrošite sav materijal (malo rendanog sira se ostavi na stranu). Na vrh treba da dođe patlidžan.

Preko svega prelijte malo soka od paradajza i stavite u prethodno zagrijanu rernu. Kada je gotovo (patlidžan na vrhu dobije lijepu zlatnu boju), pospite preostalim sirom i vratite na još 5 minuta u rernu da se sir rastopi.

faktor.ba

Back to top button