Bratunac:I dalje napeto na sjednicama SO Bratunac

Iako je u utorak predsjednik SO Bratunac Ćazim Jusupović prekinuo šestu redovnu sjednicu bratunačkog parlamenta zbog, kako je naveo, nediscipline i nepostojanja uslova za rad, i na današnjem nastavku sjednice je vladala slična atmosfera.
Nastavak sjednice protekao je u međusobnim prepirkama, pretnjama krivičnim prijavama i vrijeđanju.
Najviše pažnje odbornika i najviše prepirki izazvala je tačka dnevnog reda Izvještaj o izvršenju budžeta opštine Bratunac za period od 1.1. do 31.12.2016. godine. Odbornik SNSD-a Brano Đurić je nekoliko puta otvoreno zaprijetio da će, ukoliko predsjednik SO Bratunac ne spriječi dobacivanje odbornika pozicije tokom obraćanja opozicionih odbornika za govornicom, predstavnici opozicije napraviti od sjednice „haos, kao i prošli put“.
Odbornik Ujedinjene Srpske Branislav Trišić je napustio sjednicu bez obrazloženja. Predsjednik SO Bratunac nije prihvatio naknadno uručeno obrazloženje jer, kako je naveo, „stiglo je neposredno pred glasanje“.
Odbornici opozicije predvođene SNSD-om, i na ovoj sjednici ukazivali su na, kako su istakli, kršenje zakona zbog sukoba interesa jer „ne može neko ko je na budžetu, glasati za izvršenje budžeta“.

 


Načelnik opštine, na primjedbe Brane Đurića, Slavice Jovanović, Mirka Stojanovića i Bore Radovića odgovorio je obrazloženjima, te je poslije toga za odluku o usvajanjusjednica bratunac 6 budžeta za 2016. godinu glasalo 13 od ukupno 25 odbornika.
Neke od primjedbi su se odnosile na troškove opštinskih zvaničnika, finansijsku podršku različitim udruženjima, rente opštine, dugovanja ŠG „Drina“, budžet Turističke organizacije Bratunac, održavanje puteva, kao i jednokratnu pomoć.
„Ja sam zadovoljan načinom na koji je ostvaren budžet, ono što je manje realizovano, manje je potrošeno. Mi nismo prodali objekte koje smo planirali, neke uplate nam nisu legle na vrijeme, i tačno bismo imali sredstva planirana budžetom, ostali prihodi su realni“, rekao je danas načelnik opštine Nedeljko Mlađenović.
Budžet je usvojen u iznosu od 6,6 miliona maraka, što je 89 odsto realizacije od planiranih sredstava.
Dnevne tačke Prijedlog odluke o dopuni odluke o opštinskim administrativnim taksama opštine Bratunac i Izvještaj o radu opštinske uprave Bratunac za 2016. godinu usvojene su bez mnogo polemike.


U okviru tačke Odbornička pitanja, samo je odbornik Brano Đurić uputio prijedlog da se oslobodi igralište ispred škole u Osamskom da bi djeca mogla nesmetano da se igraju. Naime, zbog radova na sistemu navodnjavanja, svi kamioni i oprema su parkirani u dvorištu osnovne škole.
Sjednicu je veći dio odbornika opozicije napustio prije završetka.

upsmedia

Back to top button