Makedonski predsjednik Ivanov i Aleksandar Vučić verbalno žestoko napali Hashima Tachia na samitu u Sloveniji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon plenarnog sastanka Procesa “Brdo- Brioni” da u regiji nema ljubavi, ali da postoji potreba da se razgovara i čuva mir i stabilnost.

Vučić je u izjavi za medije u Brdu kod Kranja rekao da je zajedno sa makedonskim predsjednikom Gjorgom Ivanovim razmijenio “teške i oštre riječi sa albanskim predstavnicima”, ali da je i to bolje nego da se takve stvari prenesu na ulice.

Predsjednik Srbije je rekao da ne pamti tako oštru i tešku diskusiju sa kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem, ali da je, zajedno sa Ivanovim, nedvosmisleno pokazao šta je istina u ponašanju ljudi iz Prištine i zagovaranju velike Albanije.

“Pokušali su da kažu da su to izmišljotine Beograda i moram da kažem da je makedonski predsjednik Ðorđe Ivanov u potpunosti podržao sve argumente koje sam iznio i bio veoma oštar, tako da je nekome izgledalo kao da smo pravili blok Srbija i Makedonija protiv dvojice albanskih predstavnika, što nije bio slučaj”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je najvažnije da svi dobro razumiju da probleme treba rješavati dijalogom, prenosi Tanjug.

“I bolje je da mi na ovakav način razgovaramo nego da se to preseli na teren. Dokle god je to u tim vodama, to je dobro, ali su velike razlike prikazane”, rekao je Vučić.

Srpski predsjednik je rekao i da je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier rekao da svi, kada odu kod predsjednika Evropske komisije Jeana-Claudea Junckera, govore o ljubavi u regiji, koje nema.

“Ali ima potrebe da se razgovara i čuva mir i stabilnost, ali to nije ljubav. Imamo dramatično različite interese koji će postojati i u budućnosti, dobro je da ih na takav način definišemo i tu nikakve ljubavi nema”, zaključio je Vučić.

Govoreći o odnosima država u regiji, Vučić je rekao da “imaju različite interese”, da “u politici i odnosima među državama nema previše ljubavi”, ali da “ima mnogo interesa”, prenijela je agencija Beta.

Oštra diskusija, primijetio je Vučić, također je put ka smirivanju tenzija u regiji.

“Bar smo otvoreno razgovarali. Bolje je da tako razgovarate nego da se međusobno lažemo, zato je ovakav razgovor uvijek bolji od onog u kojem je sve divno, a posle čujete druge priče. Bolje je što više teških razgovora da imate, to će manje teških posljedica da imate na terenu”, smatra Vučić.

Naveo je i da su ostali lideri gledali šta se zbiva, ali da je dobro što je Steinmeier mogao čuti drugačije argumente.

Izvor: Agencije

Back to top button