GIGGI PROTIV PRAVILA UNIVERZUMA, JER TE BITKE DOBIJAJU NAJVEĆI SVIH VREMENA

 

Tuga i bol, po treći put zajedno. Giggi Buffon ostao je dostojanstven, podigao glavu i kao poraženi heroj prošao pored pehara namijenjenog za osvajača Lige prvaka. Opet nije uspio, Real Madrid je drugu godinu u nizu i prvi put u historiji, odbranio titulu najjače ekipe Starog kontinenta.

Ne postoji prepreka koja čovjeka s jasnom željom može zaustaviti na njegovom putu. Još kada je on rođeni šampion, a pri tome uživa u statusu jednog od najboljih golmana svih vremena bez obzira na broj godina, onda svaki razlog za odustajanje postaje motiv više za sljedeću godinu.

U Cardiffu je bilo suđeno da se ispiše historija. Bitno je samo da Felix Brych utakmicu na bilo koji način privede kraju, a kada je to uradio, čitava planeta gledala je kompletan roster i osoblje Real Madrida kako maršira po zelenom terenu i slavi titulu prvaka Evrope.

Zasluženo, nema govora. Jedna kompletna ekipa bila je u fokusu kako slavi i piše historiju, a samo jedan čovjek ispred druge ekipe kako tuguje. Buffon je sav teret morao preuzeti na sebe, prenosi Sport1.

Nije on napravio grešku, rijetko ih je pravio tokom dugih 16 godina koliko brani za Juventus. Došao je u novo iskušenje, jer rijetko ko želi nastaviti nakon što mu iz ruke, opet za dlaku, pobjegne ono što toliko želi. Još je bolnije kada ostane papirić u rukama s porukom da je ovo bila treća sreća. Zakon univerzuma, ovaj put, nije bio na snazi.

Ostala je još samo jedna godina i još jedan pokušaj. Zato je digao glavu i ponosno prošao pored pehara Lige prvaka, znajući šta je sve u životu prošao da bi stigao makar i tri puta proći pored njega kao poražen. Buffon je jedan od najvećih šampiona u svijetu fudbala i toliko mu nedostaje ”klempo” da ispred svog imena zvanično stavi prefiks najboljeg golman svih vremena.

Dva puta u tri godine, koliko su to samo teški porazi. No, nije mogao ni slutiti da će Stara dama, nakon afere zbog koje su se tresli Apenini i doći u situaciju da dva puta u tri godine pokuša osvojiti titulu prvaka Evrope. Prije tačno deset godina Buffon je spriječavao klubove iz Serije B da mu postižu golove, prije sedam godina sa svojim Juventusom odbranio je sedmo mjesto u Seriji A. Koliko su samo bili daleko od vrha tabele vlastite lige, a kamoli od najvećih dometa.

Od tada, rapsodija u Torinu. Šest titula prvaka Italije u nizu, tri duple krune u nizu, po prvi put u historiji. Dva finala Lige prvaka u tri godine i kada je priča trebala da dobije savršenu tačku na kraju, Real Madrid i Cristiano Ronaldo stavili su zarez. Zato neće odustati, jer je Buffon već dokazao da može i zna protiv svih pravila ovog svijeta izaći kao pobjednik.

Potvrdio je u izjavi nakon meča, ostao je još samo jedan pokušaj. Ako i ne uspije kojim slučajem, uvijek će ostati u društvu Romarija, Fabija Cannavara, Patricka Viere, Pavela Nedveda, Ronalda i mnogih drugih koji se nisu okitili titulom prvaka Evrope.Najveća nada niče iz tuge, a najljepše snove rađa bol. Zna to Giggi Buffon.

(Hayat/Foto: Sport1)

Back to top button