Poučna priča: Evo kako sadaka može produžiti život

Da sadaka produžava život govori sljedeća priča.

Od davnina je poznata priča o Isau a.s. i krojaču. Naime, Isa a.s. je prolazio kroz naselje gdje je živio jedan krojač. Stanovnici tog mjesta mu rekoše: „Ovaj krojač nam dere odjeću. Zamoli Allaha da se ne vrati s puta“. Zbog njihove želje, Isa a. s. to i učini, te reče: „Allahu moj, ne dozvoli mu da se vrati s putovanja“.

Na putu do susjednog sela, gdje je krenuo da bi uzeo mjere za odijela, sreo je pobožnika koji mu zatraži jedan od tri hljeba koja je imao. Krojač mu dade jedan hljeb, te pobožnik zamoli Allaha da mu oprosti grijehe i očisti srce, nakon čega mu je krojač dao i drugi hljeb, a onda pobožnik opet reče: „Neka ti Allah oprosti grijehe i prethodne i sljedeće“. Krojač mu nakon ovih dova dade i treći hljeb, te pobožnik opet zamoli Allaha rekavši: „Allah ti sagradio dvorac u Džennetu“.

Te iste noći se krojač vratio u selo živ i zdrav.

Kada su ga vidjeli živog, stanovnici rekoše Isau a. s.,: „Krojač se vratio.“, te poslanik zatraži da ga zovnu. Kada je krojač došao, Isa a. s. je želio da zna šta mu se danas desilo. Krojač reče: „Nahranio sam siromašnog pobožnika, dao sam mu tri hljeba, i kad god bih mu pružio jedan, on je uputio dovu za mene“. Isa a. s. zatraži svežanj krojačev, te mu ovaj dade. Kada je poslanik odvezao svežanj, u njemu je našao zmiju otrovnicu koja je bila okovana željezom, što je učinilo da Isa a. s. uzvikne: „Crna zmijo!“, te ona odgovori: „Odazivam ti se, Božiji poslaniče“.

Upita je Isa a. s. „Zar nisi poslana da učiniš štetu ovom čovjeku?“, na što ona odgovori: „Jesam, ali je naišao neki pobožnik koji je zatražio da ga nahrani, i kada god bi mu krojač dao hljeb, pobožnik je molio za njega. Melek je stajao i govorio ‘Amin’. Allah je onda poslao meleka koji je na mene stavio ove željezne okove“.

Poslanik je onda rekao: „Krojaču, od danas se trudi, Allah ti je oprostio zbog tvoje sadake prema pobožniku.“

Islam-live.net

Back to top button