Povišena temperatura

Kada dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu, u kući nastaje panika, pogotovo ako se to događa prvi put. Kojim je metodama treba sniziti, jesu li ispravne one kojima su se koristili naši roditelji, treba li uzeti sirup ili tablete…

To su samo neka od brojnih pitanja s kojima se roditelji susreću početkom svake sezone prehlada.

Mlaka voda

Nakon što je temperatura izmjerena, većina roditelja latit će se svih onih metoda koje su naučili od svojih roditelja, iako one ne moraju nužno biti ispravne.

Tako, nekada su primjenjivani oblozi umočeni u alkohol, što ni u kojim uvjetima nije preporučljivo, jer se dijete udisanjem alkoholnih isparina iz obloga može otrovati.

Međutim, oblozi od mlake vode koji se mijenjaju svakih četiri do pet minuta jedna su od metoda koje donose rezultate.

Kupanje ili tuširanje

Preporučljivo je i kupanje ili tuširanje u mlakoj vodi temperature do 30 Celzijevih stepeni, ali ako je dijete pretjerano razdražljivo ili mu je hladno, ovu metodu rashlađivanja treba odgoditi, ili odabrati neku drugu.

Ako je rektalna temperatura viša od 38,5 stepeni, djetetu treba dati sredstvo u obliku čepića, sirupa ili tableta. U apotekama možete kupiti više vrsta takvih lijekova, ali prije svega treba se konsultirati s pedijatrom o dozi i načinu davanja lijeka.

Dosta tekućine

Osim toga, vrlo je važno djetetu stalno nuditi dovoljne količine tekućine, najbolje vode ili čaja u čestim malim obrocima, a bilo bi dobro i odjenuti ga u laganu pamučnu odjeću.

Treba paziti i na to da temperatura prostorije u kojoj dijete boravi ne bude viša od 20 Celzijevih stepeni. Ukoliko je temperatura uprkos svemu ostala povišena duže od jednog, najviše dva dana, pregled pedijatra je neophodan.

Back to top button