Sastojci ljute paprike mogu uništiti ćelije raka

Sastojci ljute paprike mogu uništiti ćelije raka

Ćelije raka bi mogle biti uništene pomoću kapsaicina, jedinjenja koje je jedan od glavnih sastojaka ljutih paprika.

Konzumiranje sirovih paprika ili kao sastojaka sosova i salata moglo bi djelovati preventivno protiv simptoma karcinoma.

Kapsaicin, sastojak ljutih papričica, koji je odgovoran za vatreni osjećaj koji imamo u ustima kada ih jedemo, može da uništi ćelije raka, tvrde naučnici s njemačkog Univerziteta Ruhr, piše britanski “Express”. Njihova nedavna studija je otkrila da kapsicin može biti pokretač samouništenja ćelija raka. Naučnici vjeruju da bi to saznanje moglo biti od velike pomoći u razvoju lijeka protiv raka u budućnosti.

– Kapsaicin je sposoban da podstakne apoptozu (ćelijsku smrt) i da inhibira dalji razvoj ćelija raka kod mnogo različitih tipova kancera, kao što su, na primjer, osteosarkom (tumor kosti), rak debelog crijeva ili pankreasa, a da to pritom ne ugrozi ostale ‘normalne’ ćelije”, kaže doktorica Lea Weber.

Jedno ranije istraživanje otkrilo je da oni koje redovno jedu ljute paprike imaju 13% manje šansi za ranije umiranje. Kao uzrok toga naveden je kapsaicin, koji ima anti-mikrobne i protiv-upalne sposobnosti, koje se dovode u vezu s prevencijom bolesti.

Konzumacija ljutih paprika može biti neprijatna onima koji nisu navikli na ljuto, ali se s vremenom razvija tolerancija na ljutinu. Što smo stariji, čulo ukusa prirodno postaje slabije pa i ljutina postaje lakše podnošljiva.

Autor: Avaz.ba

 

Back to top button