Nakon pasoša, IDDEEA nije obezbijedila ni nove tahografske kartice

Nakon nestašice naljepnica (stikera) za registraciju vozila, brodskih knjižica i pasoša, u IDDEEA-i prijeti i nestašica tahografskih kartica što će predstavljati veliki problem za domaće prijevoznike, piše portal Srpskainfo pozivajući se na dobro obaviještene izvore iz IDDEEA-e.

Transportnim preduzećima je prije nekoliko godina prijetila obustava međunarodnog transporta, jer BiH nije na vrijeme reagirala na obavezno izdavanje digitalnih tahografa. Problem je riješen i transportna preduzeća su nastavila poslovanje na tržištu Evropske unije.

– Danas je, međutim, situacija drugačija. Kako je Evropska unija izvršila izmjenu regulative, agencija IDDEEA, koja vrši nabavku kartica za tahografe, nije reagirala na vrijeme i izvršila prilagođavanja, tačnije ni vlasti BiH ni IDDEEA nisu počele vršiti usklađivanja s novim pravilima – kaže dobro obaviješteni izvor iz IDEEA-e za ovaj portal.

On dodaje da ukoliko se hitno ne krene u postupak, već na ljeto prijevoznici iz BiH će se suočiti s nedostatkom tahografskih kartica, a samim tim neće moći izvršavati poslove transporta u zemljama Evropske unije.

– Radi se o mogućoj velikoj šteti koja će biti nanesena našim prijevoznicima zbog nemara institucija BiH i rukovodstva IDDEEA-e. Krajnje je vrijeme da se nadležnima postave pitanja ko će snositi odgovornost i ko će nadoknaditi eventualnu štetu prijevoznicima – kaže sagovornik portala Srpskainfo.

Autor: Srpskainfo

Back to top button