Dodik priznao da sprema oružane snage za odbranu Republike Srpske

Odgovarajući na pitanje ruske agencije Sputnjik da prokomentira vijesti da Hrvatska želi nestabilnost Republici Srpskoj i da postoji plan napada na RS, Dodik je otkrio da manji bh. entitet prirpema oružane snage za odbranu RS-a.

“Ne znam, ali ako čovjek logički rasuđuje — naravno da možda nešto postoji. RS je za mnoge, pogotovu u BiH, kriva zato što je uspjela da preživi. Ona nije bila predviđena da preživi. Sve je rađeno da se poslije Dejtona razvlasti i nestane. E, kad smo 2006. došli na vlast, rekli smo: sad više ništa ne može. Nisu nam vjerovali dvije-tri godine, mislili su da to ne smijemo, pa kad su shvatili da mislimo veoma ozbiljno, onda su počeli da nas stavljaju na crne liste. Srpsku kao faktor međunarodnog prava i dio međunarodnog mirovnog sporazuma iskreno poštuju Rusija i neke druge zemlje, ali i mnogi na Zapadu reći će vam da to poštuju, pa će sve učiniti da nestanete.

I to je jedna licemjerna politička borba. Ako vodite republiku, morate da razmišljate o svim tim stvarima, pa i o mogućim takvim planovima. Hrvatska to ne bi mogla da uradi ni pod kojim uslovima. Da bi neke strane sile, pa čak i Srbija, ušle sa vojskom na prostor BiH, morao bi da ih pozove vrhovni komandant, odnosno Predsjedništvo BiH. Ne može se očekivati da će srpski član Predsjedništva pozvati Hrvate, ili da će hrvatski član pozvati Srbe, ili da će svi zajedno dozvoliti da uđu Turci. Prema tome, legitimna osnova za ulazak ne postoji. S druge strane, muslimani stalnim pričama imaju namjeru da skreću pažnju zapadne javnosti na to da se sprema rat.

Legitimne osnove za rat nema. Da bi se upotrijebila vojska BiH u unutrašnjim pitanjima, mora da postoji odluka Predsjedništva. Nemoguće je očekivati da srpski član Predsjedništva pristane na tako nešto. Legitimna osnova za oružanu akciju vojnih snaga Federacije, pa i policijskih, nije moguća. Ako se neko odluči da to uradi mimo tih odluka, onda je to čista agresija.

Oni moraju da razumeju da RS ima potencijal za tako nešto. Mi nemamo namjeru da činimo bilo šta izvan entitetskih linija, ali i te kako imamo namjeru i osposobljavamo se — i to ne krijemo — da u okviru naših mogućnosti na našem prostoru obezbijedimo pravo na slobodu. I mi želimo da je čuvamo”. Ovo priznanje Milorada Dodika jasno upućuje na zaključak da njegov režim sprema oružane snage za odbranu RS-a u slučaju proglašenja nezavisnosti od BiH.

Saff.ba

Back to top button