Dvostruki aršini bh. pravosuđa: Rastoder sve vrijeme na slobodi, ostali “trkači” iza rešetaka

Semir Rastoder koji je u oktobru 2015. godine osuđen na pet i po godina zatvora zbog izazivanja teške saobraćajne nesreće u kojoj je poginula Hava Dovadžija niti jednog jedinog dana nije proveo u pritvoru.

Iako mu je prvostepena osuđujuća presuda izrečena prije skoro dvije godine, Rastoder se i dalje slobodno šeta Sarajevom.

Kako Faktor saznaje, pravosnažna presuda protiv njega još nije donesena. Amra Kovačević iz Kantonalnog suda u Sarajevu pojasnila je za Faktor kako Rastoder zbog toga još nije upućen na izdržavanje kazne.

Presuda na slobodi

 

– Predmet Semir Rastoder nalazi se na Vrhovnom sudu FBiH, gdje je u toku odlučivanje po žalbi i još nije donesena pravomoćna presuda u ovom slučaju – kazala je Kovačević za Faktor.

Nesreća u kojoj je nastradala Dovadžija dogodila se u aprilu 2014. godine kada je Rastoder u sarajevskom naselju Nedžarići, na pješačkom prijelazu, krećući se iz pravca Ilidže i vozeći brzinom od 103 kilometra na sat, Golfom 6 udario i na mjestu usmrtio nesretnu ženu.

Optuženom vozaču tada nije određen pritvor, već je nakon kratkog zadržavanja u policiji, pušten na slobodu. To je izazvalo masovnu pobunu i nezadovoljstvo građana, pa su tim povodom organizirani i masovni protesti. Hiljade ljudi je izašlo na sarajevske ulice i tražilo pritvor za ubicu, ali Rastoder nije pritvoren.

Nakon što mu je izrečena zatvorska kazna, slobodno se išetao iz sudnice. Tužilaštvo KS se bunilo protiv toga, ali bez konkretnih rezultata.

Maslo već na izdržavanju kazne 

Ista pravila, međutim, nisu važila za druge mladiće koji su na sličan način skrivili fatalne udese. Takav je bio slučaj Nermina Masle koji je, nekoliko mjeseci od pogibije Have Dovadžija, BMW-om usmrtio pješakinju Josipu Knežević.

Nesreća se dogodila u sarajevskom naselju Malta kada je, također na pješačkom prijelazu, Maslo udario Knežević i maloljetnu E. H. koja je tom prilikom teško povrijeđena. On je, za razliku od Rastodera, odmah pritvoren, a osuđen je u maju 2015. godine. Prilikom izricanja presude od četiri i po godine zatvora, pritvor mu je produžen, te je na izdržavanje kazne čekao iza rešetaka. Slučajno ili ne, Maslo je za udes koji je skrivio pola godine nakon Rastodera osuđen prije njega, a već služi svoju robiju.

– Nermin Maslo već se nalazi na izdržavanju kazne – kazali su nam u sarajevskom Sudu.

Iza rešetaka odmah se našao i Kerim Mudželet, koji je u saobraćajnoj nesreći usmrtio Srbijanku Jelenku Opričić. Udes se dogodio ispred Predsjedništva BiH u Sarajevu kada je Mudžetet vozeći prebrzo pokosio djevojku koja je stajala na tramvajskoj stanici. Poginula je na mjestu nesreće, a Mudželetu je godinu i po dana kasnije izrečena zatvorska kazna od osam godina robije.

Sve vrijeme od hapšenja proveo je u pritvoru. Prilikom odlučivanja po žalbi na presudu, on je nakratko pušten na slobodu, ali je nakon nekoliko dana ponovo vraćen u zatvor.

U pritvoru se od dana hapšenja, odnosno izručenja, nalazi i Sanjin Sefić koji je u oktobru prošle godine skrivio udes u kojem su poginule dvije studentice, Selma Agić i Edita Malkoč.

Prije Rastodera, u pritvoru je sve do donošenja presude, ali i nakon toga bio i Mirsad Subašić, koji je skrivio nesreću na Skenderiji u kojoj je 2012. godine poginuo Zlatan Handžić, nastavnik Engleskog jezika u Osnovnoj školi Musa Ćazim Ćatić. Subašiću je pritvor produživan čak pet puta, a u prvostepenom postupku, jula 2013. godine osuđen je na 12 godina i četiri mjeseca zatvora.

Rastoder se pak, koji je usmrtio majku dvoje maloljetne djece, te je zbog toga i osuđen, i dalje slobodno šeta Sarajevom.

Dvogodišnje odlučivanje

Advokati sa velikim iskustvom u krivičnim postupcima za Faktor su pojasnili kako prije ovih nekoliko fatalnih nesreća u Sarajevu uopće nije bila praksa da se krivci za saobraćajne nesreće smještaju u pritvor, čak iako su usmrtili nekoga.

– To se uvijek smatra nesrećom, nehatom i ranije u tim slučajevima nije bilo pritvora, osim u izuzetnim slučajevima, odnosno kada tešku nesreću skrivi pijanica – pojasnio nam je Muhidin Kapo, ugledni sarajevski advokat.

Istakao je kako su pritvorske mjere u novije vrijeme rezultat promjene prakse i postupanja zbog uznemirenja javnosti nakon pojedinih slučajeva, kao što je slučaj Rastoder, a posebno Sanjin Sefić, te da je to naročito naglašeno u Sarajevu, gdje je sve to podignuto na viši nivo.

Činjenica da Rastoder već godinu i po čeka drugostepenu presudu Vrhovnog suda FBiH zasigurno nije na strani pravičnosti. Zbog čega se toliko dugo čeka na pravosnažnu presudu u ovom slučaju, iako smo pitali, iz Vrhovnog suda FBiH nam nisu odgovorili. Međutim, upućeni tvrde da nije neuobičajna praksa da odlučivanje o pojedinim predmetima u ovom sudu traje i po dvije godine.

Kako nam je pojašnjeno, u slučaju Rastoder se ne radi o pritvorskom predmetu, pa upravo zbog toga, ironično je, nema žurbe u odlučivanju. Sud je, navodno, pretrpan hitnim pritvorskim slučajevima o kojima moraju odlučiti odmah.

Faktor.ba

 

Back to top button