Kako je počela kriza: Katar izolovan, a sve je krenulo od “lažne vijesti”

Ministarstvo vanjskih poslova Katara je saopćilo kako žali zbog mjera koje su poduzele arapske države, nazvavši ih “neopravdanim“.

 

“Mjere su neopravdane i temeljene su na tvrdnjama i navodima koji, ustvari, nemaju temelja”, navodi se u saopćenju, prenosi Al Jazeera.

Navodi se, također, da te odluke neće utjecati na “živote građana“.

“Cilj je jasan, a to je nametnuti nadzor nad državom. To je, samo po sebi, kršenje njenog suvereniteta”, navodi se u saopćenju.

Međunarodno priznata Vlada u Jemenu prekinula je diplomatske odnose s Katarom, optužujući ga za saradnju sa šiitskim pokretom Husi, bliskom Iranu, prenijela je državna agencija Saba.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein su saopćili ranije kako prekidaju sve diplomatske veze s Katarom.

Saudijska Arabija je saopćila da prekida veze sa svojim susjedom i da je povukla sve katarske vojnike iz rata u Jemenu.

Ta zemlja je to saopćila preko Saudijske novinske agencije, poručivši kako je taj potez potreban kako bi kraljevstvo zaštitilo državnu sigurnost.

Tri zaljevske zemlje su dale katarskim turistima i ljudima iz Katara koji žive u tim zemljama dvije sedmice da ih napuste.

Saudijska Arabija je, također, zatvorila granicu s Katarom i obustavila zračni i morski saobraćaj s tom zemljom, pozvavši sve zemlje da urade isto.

Ranije je Bahrein saopćio kako prekida veze s Katarom.

Ministar vanjskih poslova Bahreina je u saopćenju naveo kako će povući diplomatsku misiju iz glavnog grada Katara – Dohe u roku od 48 sati.

On je istovremeno naveo kako bi sve katarske diplomate trebale napustiti Bahrein u istom periodu.

Egipat je, također, najavio da će svoj zračni prostor i luke zatvoriti za sva katarska transportna sredstva, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova te zemlje.

Bahrein je, također, najavio slične mjere. Aviokompanija Etihad Airways je saopćila kako će od utorka ujutro ukinuti letove za Katar i iz te zemlje.

Al Jazeerin reporter Hashem Ahelbarra je izvijestio da je ovo najozbiljnija politička kriza u regiji u proteklih nekoliko godina.

“Ovdje postoje dva aspekta, politički i ekonomski, kojima se želi stvoriti još veći pritisak na Katar. Zvanično mišljenje ovdje u Kataru je u principu to da je ovo koordinirani napor da se dodatno uzdrma Katar. Ovo će se na kraju morati riješiti na diplomatskom nivou“, izvijestio je Ahelbarra.

Svađa između zemalja je eskalirala kada je nedavno hakiran sajt Katarske novinske agencije.

“Lažne vijesti”, koje su javno osudili, između ostalih, i Donald Trump, Theresa May i Vladimir Putin, tada su se pojavile i u emisijama informativnih kanala Sky News Arabia i Al Arabiya.

Nakon što je hakiran internetski sajt Katarske novinske agencije, kada su objavljene informacije, lažno pripisane katarskom emiru, šeiku Tamimu bin Hamadu al-Thaniju, oba emitera sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima dala su veliku pažnju netačnoj vijesti, pozvavši goste kako bi raspravljali i osudili navedeni govor.

Vlada Katara kategorično je negirala da su ikad date izjave u kojoj je čelnik države iskazao podršku Iranu, Hamasu, Hezbollahu i Izraelu, dok je navodno istovremeno sugerirao da predsjednik SAD-a Donald Trump neće dugo biti na vlasti.

“Postoje međunarodni zakoni koji se bave takvim zločinima, posebno cyber napadima. Hakerima će se suditi prema zakonu”, rekao je Mohammed bin Abdurrahman al-Thani, ministar vanjskih poslova Katara.

Unatoč negiranju Katarana, Sky News Arabia i Al Arabiya nastavili su emitirati diskreditiranu vijest, što je dovelo do žalbi vezanih za upitni kvalitet novinarstva na tim kanalima.

 

 

Back to top button