Milorad Dodik: Djeca u RS-u nikad neće učiti o opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici

Predstavnici SNSD-a, DNS-a i SP-a, stranaka vladajuće koalicije u RS-u, sastat će se u četvrtak, ali na dnevnom redu njihovih razgovora neće biti rekonstrukcija Vlade RS-a.

Kazao je ovo danas lider SNSD-a Milorad Dodik, te podvukao da će se posvetiti razgovorima o općim izborima naredne godine, s ciljem da osvoje od 70 do 80 posto glasova.

On je podvukao i da je bilo “naivno” vjerovanje da će se ova koalicija, koja funkcioniše već 15 godina, raspasti zbog neslaganja oko jednog pitanja, odnosno privatizacije RŽR “Ljubija”.

– Ne vršimo rekonstrukciju Vlade. Onog trenutka kada ocijenimo da treba unijeti novu energiju, to ćemo učiniti. Nema problema u funkcionisanju koalicije. Da li ćemo dovesti nove ljude u Vladu, bit ćete obaviješteni na vrijeme, ali to sada ne radimo – rekao je Dodik.

On je danas komentarisao i najave o mogućoj upotrebi udžbenika iz Federacije BiH u školama u RS-u.

– Nemoguće je da ovdje budu u upotrebi udžbenici iz Federacije BiH u kojima stoji da su Srbi počinili genocid i držali pod opsadom Sarajevo. Takvi udžbenici neće ući u škole. Da nama podvale da se u našim školama uči da smo genocidni. Da li bi Bošnjaci pristali na takvo nešto. To je izvan logike – kazao je Dodik.

On se danas u Banjoj Luci sastao sa delegacijom Vlade AP Vojvodine koju je predvodio predsjednik Igor Mirović i najavio da će u septembru biti potpisan ugovor o sveobuhvatnoj saradnji između RS-a i Vojvodine, ali i da će uskoro biti reaktivirani sastanci delegacija RS-a i Srbije i organizovana zajednička sjednica dviju vlada.

– Uskoro ćemo iz deklarativne preći u konkretnu sferu, da RS i Vojvodinu poveže neki novi “Bratoljub”, kao što je most koji povezuje RS i centralnu Srbiju – rekao je Mirović.

On je istakao da je Vojvodina oduvijek sa posebnim emocijama gledala na RS, a što izlazi iz okvira uobičajene saradnje.

– RS osjećamo kao svoju i tako ćemo djelovati i u budućnosti. U zabludi je svako ko misli da može biti drugačije – istakao je Mirović.

Faktor

Back to top button