Google, Facebook i Twitter kreću u borbu protiv terorizma, ali na svoj način!

Mediji su objavili da je, nekoliko sati uoči terorističkih napada u Londonu, Islamska država navodno koristila aplikaciju Telegram za razmenu poruka da bi pozvala na napade

London, napad terorizam, Facebook, Twitter i Googl
Foto-ilustracija: Tanjug/AP

Kompanije Google i Twitter saopštile su da rade na poboljšanju tehnologije identifikovanja i uklanjanja neprimerene sadržine sa društvenih mreža, uključujući objave koje su vezane za terorizam, dok je Facebook poručio da namerava da svoju platformu učini “neprijateljskim okruženjem” za teroriste.

Ove kompanije su to saopštile nakon što su u Londonu izvedeni najnoviji teroristički napadi, a britanska premijerka Tereza Mej optužila internetske kompanije da saučestvuju u terorističkim napadima tako što ekstremističkim stavovima pružaju “bezbedan prostor koji im je potreban za širenje“, prenosi AP.

– Nastavljamo da širimo upotrebu tehnologije u okviru sistematskog pristupa uklanjanju tog tipa sadržine -saopštio je Nik Pikls, šef službe za javnu politiku u kompaniji Twitter.

Google je saopštio da je posvećen radu u partnerstvu sa vladom i nevladinom organizacijama u odgovoru na ove izazovne i složene probleme, te da deli vladinu posvećnost obezbeđivanju da se “glas terorista ne čuje na internetu”.

– Koristeći kombinaciju tehnologije i ljudske analize, intenzivno radimo na uklanjanju terorističke sadržine sa naše platforme čim za takvu saznamo, i ako saznamo za hitan slučaj koji preti da naškodi nečijoj bezbednosti, obaveštavamo policiju o tome – saopštio je Sajmon Milner, direktor za politiku u kompaniji Facebook, prenosi Rojters.

London, teroristički napad

Londonska policija nije saopštila kakvu su ulogu imale, ako su uopšte imale, društvene mreže ili informacije sa interneta u napadu koji se dogodio u subotu, napominje AP.

Mediji su objavili da je, nekoliko sati uoči terorističkih napada u Londonu, Islamska država navodno koristila aplikaciju Telegram za razmenu poruka da bi pozvala na napade.

Britanski mediji prenose da su navodno razmenjivane poruke u kojima se tražilo “ubijanje krstaških civila, gaženjem vozilima”.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Back to top button