Merkel: Trebamo nastaviti dijalog s Turskom

Merkel: Trebamo nastaviti dijalog s Turskom
Njemačka kancelarka Angela Merkel je, nakon sastanka s premijerom Bugarske Boykom Borisovom u Berlinu, izjavila da je potrebno i nakon odluke o povlačenju njemačkih snaga iz baze Incirlik nastaviti dijalog s Turskom.

Merkel je na konferenciji za medije potvrdila da će se njemačke trupe povući u Jordan da bi, kako je rekla, njemački zastupnici bez problema mogli posjećivati vojnike koji su na dužnosti izvan Njemačke.

Istakla je da će, nakon razgovora s partnerima u koaliciji protiv ISIS-a, njemački vojnici na najbrži mogući način biti prebačeni iz baze Incirlik u Jordan.

“Istovremeno, ovo više neće biti tema rasprave s Turskom. Na našim susretima se sada možemo skoncentrisati na druga pitanja. Već imamo dovoljno teških tema. Ne mislim da će se ovim korakom pogoršati stvari”, rekla je Merkel.

Dodala je kako je odluka o povlačenju trupa donesena nakon što je, kako je kazala, Turska poručila da neće konstantno moći garantovati posjetu njemačkih zastupnika bazi Incirlik.

“Ipak, trebamo nastaviti dijalog s Turskom”, naglasila je Merkel u obraćanju novinarima, dodajući kako je potrebno s turskim vlastima razgovarati o pitanju migranata.

“Nije dovoljno izgraditi samo jedan zid kako bi se riješio problem izbjeglica. U tom kontekstu, imamo niz zajedničkih interesa s Turskom. Osim toga, imamo i bliske ekonomske veze. Zato su nam potrebni kanali komunikacije”, kazala je Merkel.

Na kraju je istakla kako cijeni napore bugarskih vlasti u borbi protiv krijumčara migrantima.

Borisov je izjavio kako su se dogodili određeni, kako je rekao, neugodni momenti u odnosima Turske i Evropske unije (EU), napominjući da će uskoro posjetiti Tursku gdje će, kako je kazao, uložiti potrebne napore za normalizaciju odnosa dviju strana.

Dodao je na kraju kako Bugarska štiti vanjske granice EU-a, naglasišvi da očekuju podršku Brisela u vezi s tim pitanjem.

 

(Vijesti.ba / AA)

Back to top button