Otkrivamo: Ko je I. B. iz predmeta “Bosna”, imaju li Suljagić i Bajrović ulogu u dva krivična predmeta?

Tri saopćenja za javnost u dva dana, barem do trenutka pisanja ovog teksta, Građanski savez (GS) posvetio je predmetu “Bosna”, a u sva tri ističu tvrdnje da je jedan od aktera predmeta zapravo član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

– Navode da je osumnjičeni Esed Džananović utjecao na zapošljavanje potkrepljuje i izjava D. Z. da je zaposlen u ED Sarajevo utjecajem Džananović Eseda, a nakon što je to od njega zatražio I. B. koji obnaša visoku javnu dužnost kao političko stranačka osoba – stoji, navodno, u dokumentu Tužilaštva Kantona Sarajevo na koji se poziva GS, a na osnovu kojeg ta stranka konstatira da “nema nimalo sumnje da se radi o Bakiru Izetbegoviću”.

Demant Tužilaštva Kantona Sarajevo, u kojem negiraju tvrdnje da je osoba inicijala I. B. zapravo Bakir Izetbegović, nije spriječio čelnike GS-a da sa javnošću nastave dijeliti svoje procjene o identitetu te osobe, pa čak pozivaju Tužilaštvo Kantona Sarajevo da objavljivanjem dokumenta “sačuva obraz institucije”.

Uz ove navode, GS nudi i nekoliko, kako ih oni nazivaju, dokaza o umiješanosti Bakira Izetbegovića u predmet “Bosna”. Pored onog da u Predsjedništvu i Glavnom odboru SDA nema osoba sa inicijalima I. B., osim Bakira Izetbegovića (iako nigdje u dokumentu na koji se pozivaju ne stoji da je “misteriozna osoba” član bilo kojeg stranačkog organa, pa čak ni da je član SDA), GS danas kao “krunski dokaz” prilaže fotografiju na kojoj su u istom kadru osumnjičeni Esed Džananović i Bakir Izetbegović.

“Dokaz” Građanskog saveza

Ako ćemo ovu fotografiju prihvatiti kao relevantan i neupitan dokaz spone osoba koje se na njoj nalaze u kontekstu predmeta “Bosna”, priložit ćemo drugu fotografiju koja će, vodeći se istim aršinima, poslužiti kao dokaz umiješanosti Emira Suljagića, jednog od dva javnosti poznata člana GS-a, u predmetu koji se vodi protiv Damira Hadžića zbog zloupotrebe položaja i ovlasti ili u čuvenom predmetu “Reket”.

Logika po GS-u: Emir Suljagić i Damir Hadžić ne skrivaju zadovoljstvo zbog unosnog ustupanja općinskog zemljišta Esedu Radeljašu

I predsjednik GS-a Reuf Bajrović je, sudeći prema fotografijama, direktno umiješan u predmet koji se vodi protiv Damira Hadžića, ali i predmetu koji se vodi protiv Hamdije Lipovače. S tim u vezi, izražavamo nadu da će istražni organi provjeriti uloge rukovodstva GS-a u predmetima u kojima su građani BiH oštećeni za višemilionske iznose.

Logika po GS-u: Damir Hadžić, Hamdija Lipovača i Reuf Bajrović, akteri nekoliko procesa u kojima su građani oštećeni za višemilionske iznose

Elementarno nepoznavanje pravosudne prakse, u kojoj se pri pisanju inicijala najprije navodi početno slovo imena, a zatim prezimena, što jasno implicira da I. B. ne može biti Bakir Izetbegović, ne amnestira rukovodstvo GS-a od odgovornosti za klevetu, sa kojom bi se mogli suočiti ukoliko Bakir Izetbegović iskoristi svoje zakonsko pravo i zbog neosnovanih optužbi tuži GS-ov dvojac.

Kada se u konačnici, u skladu sa tvrdnjama Tužilaštva Kantona Sarajevo, utvrdi da I. B. nije Bakir Izetbegović, već da se, prema saznanjima Faktora, radi o bivšem stranačkom kolegi Reufa Bajrovića i Emira Suljagića i to u dvije različite stranke, Socijaldemokratskoj partiji (SDP) i Demokratskoj fronti (DF), GS-ov dvojac će javnosti, ali i pravosudnim organima, biti dužan ponuditi nekoliko odgovora na pitanja koja su sami postavili u posljednja dva dana. Inače, iza inicijala I. B. krije se osoba koja je do sada promijenila više stranaka zarad ličnog interesa, kao uostalom i dvojac iz GS-a. Doduše, za razliku od Refke, predsjednika Građanskog saveza, I. B. nikada nije mijenjao nacionalnu pripadnost. Čovjek, ipak, ima neke principe u politici i životu.

Izvor: Faktor
Back to top button