Kako je jedna od najbogatijih država upala u spiralu smrti

Prekinuli su im saobraćajne veze skoro onemoućili protok robe, građani se brinu jer su police u trgovinama već poluprazne… A prošlo je svega nekoliko dana od objave loših vesti.

Klizanje prema mogućoj društveno ekonomskoj spirali smrti za Katar je počelo skoro odmah nakon što je objavljena odluka Zalivskih zemalja da prekinu veze s tom državom. Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) u ponedeljak su zaredom objavili prekid diplomatskih i drugih veza s Katarom koji optužuju za “pomoć terorizmu”, posebno mrežama Al Kaidi, džihadističkoj grupi Islamskoj državi (IS) i Muslimanskom bratstvu.

Iako je jedna od najmanjih arapskih zemalja s oko 2,5 miliona stanovnika (90 odsto su stranci), Katar će osetiti značajne promene u snabdevanju hranom koju ta malena država uvozi. Na granicama su blokirane hiljade kamiona s hranom, a građani su već razgrabili ono što je bilo u trgovinama.

Katar je prvi svetski proizvođač i izvoznik tečnog prirodnog gasa i raspolaže trećim najvećim zalihama u svetu, raspolaže golemim bogatstvom nafte i gasa, a prihod per capita je među najvišima u svetu i teško je bilo poverovati da će ovaj pritisak Zalivskih zemalja tako brzo uticati na osnovne ekonomske pokazatelje te zemlje.

Međutim, u svega nekoliko dana pokazalo se da izolacija Katara predstavlja ogroman udarac za one koji tamo rade i žive. Panika je zavladala u nekoliko sektora, a i cene su značajno porasle u područjima transporta, hrane, vazdušnog saobraćaja, bankarstva…

Budući da su moćne arapske zemlje prekinule transportne pravce – transport putem LNG-a mogao bi postati skuplji i zbog toga manje konkurentan, a na udaru bi se uskoro mogla naći i radna mesta u naftnoj industriji.

Prema analizama vodećih svetskih agencija i finansijski sektor našao se na udaru. Rojters javlja da su neke banke iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina odložile sprovođenje nekih ugovora s katarskim bankama, dok Fajnenšl tajms piše o tome da su saudijske banke već počele da traže kome prodati svoju kreditnu izloženost katarskim dužnicima. Sve to čini tržište nestabilnim pa se posledice osete i na berzama.

Tačno je da je Katar jedna od najbogatijih zemalja sveta. Tačno je i da ima veliku finansijsku moć kojom može štititi svoje banke. Ali, krene li talas povlačenja ulagača to teško može izdržati bila koja ekonomija.

Katar može biti ekonomski Golijat, ali čak i divovi mogu pasti, zaključuje u jednom od svojih tekstova Biznis insajder.

(poslovni dnevnik)

Back to top button