Priča o uspješnom povratniku u Podrinje. Bešir Salihović iz mjesta Maćesi uspješan gljivar i poljoprivrednik!

Da je dokaz uspjeha rad i trud to nam i ovaj put dokazuje uspješni povratnik u selo Maćesi kod Cerske. U nastavku pročitajte priču o Beši .

Tek nakon što je otvoren put do povratka u Podrinje, Bešir Salihović nije imao dileme o tome, odmah je sa ženom početkom 2000.godine obnovio svoju kuću i vratio se u rodnu grudu. Da je život težak u ovom dijelu Istočne Bosne nemamo sumnje ali živ čovjek mora da radi i da se bori kako bi opstao, država nam je u velikim problemima tako da se i ne mogu pozabaviti s našim narodom koji i ne živi baš tako sjajno.

Osim poljoprivrede koja je veoma zastupljena na ovim prostorim narod je morao da traži druge izvore prihoda pa tako i naš Bešo koji sa svojom suprugom skuplja razne vrste gljiva, kako za sebe tako i za prodaju, nešto podijeli komšijama, nešto rodbini i govori kako se može fino živiti od prirodnih bogatstava.


Demobilisani borac, bez ikakvih stalnih primanja Bešir je bio primoran da krene za svojom nafakom i kako kaže ne žali se ali kako iz ljubavi tako i radi ličnih interesa bavi se sakupljanjem svih vrsta gljiva od Lisičarki,Vragnja,Rujnice,Bjeljača ili bijeli gljiva.. Ostavljen je da se bori za život i svojim radom ali kako naglaša Bože zdravlja ovaj čovjek rođen još davne 1951.godine. Pitali smo ga kako izgleda jedan dan kada ide u berbu gljiva, kaže da svako jutro u zoru tj.oko 5 sati sjeda na svoj motorić , u pratnji svojih pasa kreće za nafakom i potražnjom gljiva ili pećurki, i kako kaže veoma je uspješan u tome . To nam govori podatak da naš Bešo u toku godine skupi od 300 do 500 kilograma raznih vrsta gljiva, nevjerovatno za ovog  66-godišnjeg demobilisanog Borca iz Maćeha.

Ponešto se proda, nešto podijeli ali i s tim što s velikim uspjehom sakuplja gljive, bavi se i poljoprivredom i uzgojom peradi i krupne stoke.

U koliko želite friške,domaće i 100% ispravne gljive javite se nama u redakciju, možete se javiti i lično našem Beširu na broj mobitela 065 834 194 ili ga lično posjetiti u Maćesima kod Cerske. Nadamo se da će u što skorije vrijeme naći izvor prohoda i rasporodati sve što je Bešo sa svojom suprugom, ne tako lako uspio da prikupi. Mi mu želimo puno sreće i zdravlja i još puno,puno gljiva.

Mehmedovic M. Infosvijet

Back to top button