Ima neka tajna veza: Zašto je HDZ dužnik Bajroviću i Suljagiću?

U historiji političkog djelovanja u BiH sigurno nije zabilježena glasnija, a marginalnija stranka od Građanskog saveza. Iako potencijalnim glasačima ne nude bilo šta što bi podsjećalo na politički program ili prijedloge konkretnih rješenja, njihovu pažnju pokušavaju zadobiti agresivnim medijskim istupima, saopćenjima na dnevnoj bazi i orgijanjem po društvenim mrežama.

Oni koje je takav pristup motivirao da posjete internet stranicu Građanskog saveza došli su do šokantne spoznaje – Reuf Bajrović i Emir Suljagić nisu jedini članovi te stranke, piše Faktor.

Ima Građanski savez i tijelo koje se zove Predsjedništvo, a u kojem bi, valjda, trebali sjediti najistaknutiji članovi stranke. Koliko su “istaknuti”, najbolje pokazuju rezultati na posljednjim lokalnim izborima. Najistaknutiji među njima, predsjednik stranke Reuf Bajrović, je na posljednjim lokalnim izborima u utrci za načelnika Općine Centar osvojio 2.625 glasova.

Nedostajala su mu još samo 273 glasa da na listi kandidata pretekne umjetnika Damira Nikšića, koji je izbornu utrku okončao na četvrtom mjestu. Zašto je to poređenje bitno? Pa prvi već ima političkih utakmica u nogama, pa se od njega očekivao i bolji rezultat ili bar bolja procjena da se ne treba blamirati na političkoj sceni, jer je bilo očito da ni za načelnika općine nije dovoljno dobar da bi ušao bar u top tri po broju glasova.

Ne računajući predsjednika Bajrovića, od 11 članova Predsjedništva Građanskog saveza, njih sedam se okušalo na posljednjim lokalnim izborima. “Izdominirao” je Goran Dostić, koji je sa 51 osvojenim glasom neslavno okončao pokušaj da postane dio Općinskog vijeća Centar Sarajevo.

Nešto uspješniji je bio Mustafa Gladan, kojem 91 osvojeni glas, naravno, nije bio dovoljan za Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo. Samir Arnautović je osvojio 911 glasova u utrci za načelnika Općine Novo Sarajevo, a Nizar Zaćiragić (206), Nihad Čolpa (155), Denis Čarkadžić (134) i Ozren Blagovčanin (147) su kao nosioci svojih izbornih lista završili daleko ispod “crte”.

Ako su ovi izborni rezultati kapacitet koji bi Građanski savez trebao unijeti u priču o “ujedinjenju ljevice”, zaista ne čudi odluka nesuđenih partnera da Bajrovića, Suljagića i ostale “istaknute” članove stranke isključe iz priprema za zajednički nastup na predstojećim izborima.

Ako već “istaknuti” zvaničnici nisu imali koristi od svakodnevnih saopćenja i kritikovanja svega i svačega, plodove takvog rada ubire Hrvatska demokratska zajednica (HDZ). U znak zahvalnosti za politički marketing koji Građanski savez agresivnom retorikom radi HDZ-u, načelnik te stranke u Bihaću Šuhret Fazlić je nagrađen nominacijom za Večernjakov pečat.

Vjerovatnoća da je to priznanje posljedica objektivne procjene rukovodstva Večernjeg lista, koji je glasilo HDZ-a i Dragana Čovića, je mizerna. Mnogo realnija i izvjesnija je sve češće pominjana mogućnost postojanja dogovora Bajrovića, Suljagića i Čovića o međusobnom dizanju rejtinga. Nominacija za Večernjakov pečat je najmanje što je HDZ BiH mogao uraditi u znak zahvalnosti Građanskom savezu na koheziranju HDZ-ovog biračkog tijela u proteklim mjesecima.

Koliko će HDZ-ova priznanja i serijal saopćenja u kojima iz GS-a kritikuju sve oko sebe, dok još uvijek čekamo na premijerno artikuliranje bilo kakvog konkretnog prijedloga ili rješenja, utjecati na rejting Građanskog saveza, pokazat će glasači na narednim izborima.

Faktor.ba

Back to top button