Izetbegović otvorio izložbu u Mostaru: Sačuvat ćemo istinu i braniti je onako kako smo branili BiH

Velika dvorana Centra za kulturu Mostar je bila premalena da primi sve koji su došli na izložbu fotografija pod nazivom “Zdravo, ma gdje bili, heroji Mostara”.

 

Izložba je organizirana u sklopu manifestacije “Putevima pobjede” u organizaciji Koordinacije boračkih organizacija Armije RBiH HNK te u saradnji sa Centrom za mir. Izložbu je otvorio predsjednik Stranke demokratske akcije i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Suad Muharemović, predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” i jedan od ratnih komandanata, kazao je kako izložba govori o herojima Mostara, znanim i neznanim, koji su u periodu od 1992. do 1995. branili i odbranili, ne samo Mostar nego i područje Hercegovine, javlja Faktor.

– Nama se kao zadatak postavilo da organiziramo izložbu i da uputimo poruku da samo jedinstvo naroda koji živi na ovim prostorima, može da dovede do nečega čemu težimo, a to je da živimo u prosperitetnom Mostaru, u jedinstvenoj i cjelovitoj državi BiH – kazao je Muharemović. Prikazan je i dokumentarni film “Obrana Mostara 92-95.”

-Film govori upravo o uvjetima i okruženju u kojima su se borili ovi heroji i o herojskom otporu boraca ARBiH u jednoj brutalnoj agresiji i s istoka i sa zapada – dodao je Muharemović.

Direktor Centra za mir Safet Oručević obraćajući se medijima uoči izložbe kazao je kako je ovo jedan lijep dan sjećanja na sve ono što se događalo u Mostaru.

– Da se pokaže arhivska građa i u Centru na mir, mi smo dali sve na raspolaganje, tako da će vrijeme pokazati šta je istina. Ja pripadam onima koji ne vjeruju da postoje tri istine. Treba pričekati, koristiti se dokumentacijom i arhivom. Doći će vrijeme kad ćemo svi vrlo dobro znati šta se događalo, barem u ovom gradu. Izložba je posvećena ljudima koji su u periodu od 1992. do 1995. godine vodili teške političke i vojne borbe. To je jedna ogromna fotograđa, Koordinacija je izabrala materijale, bilo je mnogo ljudi koji su donijeli svoje fotografije, bit će ih još i ostat će baština za sve prilike koje budemo u budućnosti obilježavali – kazao je Oručević.

mostar-izlozba2

Izetbegović je kazao kako je ovo sjećanje na jedan herojski i nevjerojatan otpor Mostaraca od 1992. do 1995.

– Jako je važno sačuvati sjećanje, ne prepustiti zaboravu, narod koji zaboravi rizikuje da doživi da mu se ponovo dese ružne stvari. Sačuvati istinu, braniti je, onako kako smo branili BiH jer istina je napadnuta s svih strana, pokušava se revidirati ono što se desilo u BiH, pokušava se predstaviti na pogrešan način. Ovo večeras je jedan od naših odgovora na napade na istinu – poručio je Izetbegović.

Na upit novinara kratko je komentirao večerašnji koncert kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona, u znak podrške “haškoj šestorci” kazavši da to HNS-u zaista nije trebalo.

-To je ipak provokacija, to je jedan ultranacionalista, njegovi koncerti su zabranjeni širom Balkana i trebalo je to zaustaviti i ovdje u Mostaru – poručio je Izetbegović.

Komentarisao je i danas objavljenu prijeteću poruku balkanskim državama i narodima od ekstremističke organizacije s Bliskog istoka koja se dovodi u vezu s tzv. Islamskom državom.

-To nisam vidio, ali znamo šta tzv. Islamska država radi širom svijeta, niti islamska niti država ubija ljude u ramazanu, nevine civile. Samo mislim da u BiH taj problem neće rasti. Mi prošle godine nismo imali niti jednog odlaska na strana ratišta i to je naglašeno i izvještaju gospodina Valentina Inzka pred UN-om, tako da je smatram da taj problem radikalizma koji je počeo da niče u BiH definitivno opada i da ne trebamo biti zabrinuti s te strane za BiH – poručio je Izetbegović.

 

 

Back to top button