Kako na ljetovanje: Šta možete prenijeti preko granice, koliko novca morate imati sa sobom

Uskoro počinje sezona godišnjih odmora i jedna od bitnijih stvari o kojima moraju voditi računa državljani BiH jesu dokumenti potrebni za putovanje. U normalnim okolnostima to ne bi trebao biti problem, ali zahvaljujući firmi zaduženoj za štampanje pasoša, kompaniji Muehlbauer, ali i onima koji su joj dodijelili ovaj posao, vađenje pasoša je postao najstresniji dio priprema za putovanje.

Onima koji imaju novca za putovanje, ali nemaju pasoša i zbog kašnjenja u isporuci ga vjerovatno neće ni imati do kraja ljetne sezone, a ako žele da odu na jadransku obalu, najlakše je da se zapute preko Svitave do jedinog bh. grada na Jadranu Neuma.

Oni koji bi ipak bez pasoša preko granice, odnosno samo sa ličnom kartom, mogu birati između Srbije, Crne Gore i Albanije. Sa ove tri države BiH ima sklopljen sporazum o prelasku granice samo sa ličnom kartom.

Vijeće ministara je, na sjednici koja je održana krajem marta ove godine, donijelo odluku o pokretanju pregovora za sklapanje ovakvog sporazuma i sa Makedonijom. Procedura pripreme ovog sporazuma je u toku, a očekuje se da bi on mogao biti potpisan u toku ove godine.

Do prije nekoliko godina, tačnije do 1. jula 2013. godine, državljani BiH su sa ličnom kartom mogli ići i u Hrvatsku. Međutim, od spomenutog datuma, kada je naš zapadni susjed postao država članica EU-a, za ulazak u ovu državu, kao i za sve ostale članice evropske porodice, potrebni su nam pasoši.

Doduše, od 15. decembra 2010. godine bh. državljani su dobili olakšicu prilikom putovanja u većinu zemalja članica EU-a, tačnije u zemlje potpisnice Schengenskog sporazuma. Od tog dana, poznato je, ukinuta je obaveza posjedovanja vize prilikom ulaska u navedene države za sve vlasnike biometrijskih pasoša iz BiH.

Švicarska, iako nije članica EU-a, ukinula je vizni režim za stanovike BiH. Od vanevropskih zemalja vize nisu potrebne i za česte turističke destinacije u koje idu stanovnici BiH, poput Turske i Tunisa.

Što se tiče viznog režima za državljane BiH on je na snazi prilikom ulaska u SAD, Veliku Britaniju, ali i u popularne vanevropske turističke destinacije kao što su Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Važno pravilo prilikom putovanja u države za koje stanovnicima BiH nisu potrebne vize je važenje pasoša. Za sve članice Schengenskog sporazuma vrijedi isto pravilo, a to je da vam pasoš mora važiti najmanje tri mjeseca nakon planiranog datuma povratka u BiH. Osim toga, nedavno je Turska minimalni potrebni period važenja pasoša skratila sa šest mjeseci na 150 dana od planiranog dana povratka.

Što se tiče država za koje je potrebna viza, u konzularnim odjeljenjima tih zemalja odlučuju o tome da li podnosilac zahtjeva ispunjava uvjete za dobijanje vize. To znači da ako ste već dobili vizu, ne morate dalje razmišljati o tome koliko će vam još pasoš važiti.

Mnoge zemlje propisuju i minimalan iznos novca kojeg morate imati prilikom ulaska u tu državu. Ovi iznosi su različiti za svaku od zemalja. Tako se recimo za države članice EU-a on kreće između 35 i 70 eura, odnosno između 70 i 150 KM za svaki dan boravka u toj državi, mada postoje izuzeci i od ovog pravila.

Ilustracije radi, prilikom ulaska u Hrvatsku potrebno je da kod sebe imate 100 eura, odnosno oko 200 KM za svaki dan boravka po osobi. Međutim, ako posjedujete garantno pismo ili poziv neke fizičke ili pravne osobe, ili ako imate dokaze o već uplaćenom aranžmanu u nekom od hotela, potrebno je da kod sebe imate 50 eura, odnosno 100 KM za svaki dan boravka.

Međutim, i to zavisi koliko imate sreće na granici, odnosno koliko će neki granični službenik biti spreman da vas pretresa ili će vas jednostavno propustiti, kontrolišući samo pasoš.

Također, potrebno je znati da prilikom izlaska iz BiH morate prijaviti svaki iznos veći od 10.000 eura, odnosno 20.000 KM.

Što se tiče namirnica, u zemlje EU-a se mogu unijeti samo hermetički zatvoreni proizvodi za jednokranu upotrebu. Mlijeko i meso, kao i prerađevine od mesa i mlijeka ne smiju se unositi u članice EU-a. Drugim riječima, sudžuke, kobasice, pečenica, stelja, sir, kajmak i slično bit će oduzimani na granici.

Lijekove smijete nositi sa sobom, ali samo uz odgovarajuću medicinsku dokumentaciju i u količini koja je dovoljna za jednomjesečnu terapiju.

Cigarete, duhan i alkoholna pića mogu se unositi u strogo ograničenim količinama. Dozvoljeno je ponijeti i jedan litar alkoholnog pića, ali u originalnom pakovanju, što znači da domaća “maksuzija” ne dolazi u obzir.

Back to top button