Jeste li iskreni prema ljekaru: Ove stvari ne smijete prešutjeti

Kada dođete na pregled kod ljekara vrlo je važno da mu iskreno kažete sve važne informacije o načinu života i navikama kako bi vam mogao prepisati potrebne pretrage i postaviti pravilnu dijagnozu.

U nastavku provjerite koje informacije nikada ne smijete sakriti.

Prehrambene navike

Obično odmah osjetimo krivnju ako se hranimo nezdravo. Ponekad zbog toga ljekaru ne želimo otkriti kakva je zapravo naša prehrana nego lažemo da se hranimo znatno zdravije. S druge strane, ponekad ne želimo priznati da smo na rigoroznoj dijeti ili da se prejedamo. Sve su to informacije od velike važnosti.

Korištenje lijekova

Neki ljudi često koriste razne lijekove bez znanja ljekara ili se ne drže propisanog načina uzimanja lijekova. Sve to utječe na njihovo liječenje, a može utjecati i na rezultate krvnih pretraga.

Pušenje

Nemojte skrivati koliko zapravo pušite. Možda je to jedna kutija dnevno ili sedmično. Bez obzira na količinu, obavezno ljekaru priznajte u kojoj mjeri uistinu konzumirate cigarete. Prema priznanju ljekara, upravo je pušenje navika o kojoj pacijenti najviše lažu.

Alkohol

Isto kao i cigarete, alkohol je opasan za naše zdravlje. Utječe na jetru, jedan od najvažnijih organa u našem tijelu. Informacija o količini alkohola koju konzumirate može biti iznimno važna za postavljanje pravilne dijagnoze.

Suplementi

Ako koristite dodatke prehrani, vitamine ili ljekovito bilje, recite to svom ljekaru. Kada određeni lijekovi dođu u doticaj s tim dodacima, djelotvornost tih lijekova može se poništiti ili, pak, pojačati, što nije dobro za vaše zdravlje.

Mentalno zdravlje

Kada vas ljekar pita kako se osjećate, nemojte skrivati svoje pravo stanje i emocije. One mogu biti manifestacija nekih fizičkih problema. Tako mnogi ne znaju da bolesna štitnjača može uzrokovati napadaje panike i anksioznost. Iskren razgovor s ljekarom može vam samo pomoći, stoga se nemojte ustručavati reći istinu.

Back to top button