U Banjoj Luci miting podrške zločincu Mladiću na dan genocida u Srebrenici

Srpski sabor Zavetnici organizirat će 11. jula u Banjoj Luci “Protest podrške generalu Ratku Mladiću”.

– Pozivamo sve rodoljube, patriote i nacionaliste da nam se pridruže u šetnji od Trga Krajine do Hrama Hrista Spasitelja na dan oslobođenja Srebrenice – navodi se u sramnom pozivu na Facebook stranici ovog udruženja za davanje počasti ratnom zločincu koji u Hagu čeka presudu za genocid nad Bošnjacima Srebrenice koji je počeo upravo na ovaj dan, ali i za genocid i najgore ratne zločine koje su Vojska, policija i druge vojne i paravojne formacije RS-a počinile tokom agresije 1990-ih širom Bosne i Hercegovine.

Odmah po zakazivanju skupa dolazak je najavilo stotinjak osoba ostavljajući gnusne komentare poput jednog u kojem se kaže da “miting koji se treba održati nije samo puko iskazivanje podrške đeneralu Mladiću nego i svim borcima Vojske Republike Srpske, srpskome narodu zapadno od Drine koji se uspio izboriti za svoju slobodu”.

Ovo udruženje inače otvoreno podržava predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika.

– Oni koji nastoje da je sruše ne ruše RS zbog predsjednika Milorada Dodika, već Dodika ruše zbog Srpske. Ona im smeta – naglasio je jedne prilike predsjednik “Zavetnika” Stefan Stamenkovski. Oni su sredinom maja prošle godine, kad je u Banjoj Luci opozicija okupljena u Savez za promjene organizirala protestni skup “Oslobodimo Srpsku”, a vladajući SNSD kontramiting “Srcem za Srpsku-Stop izdaji!”, autobusima krenuli iz Srbije da bi dali podršku Dodiku, ali su vraćeni s granice na Rači.

U Srbiji su “Zavetnici” registrirani kao politička stranka bliska radikalnim parlamentarnim strankama Dveri i DSS i žestoki su kritičari sadašnjeg predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za kojeg ističu da Srbiju vodi u EU i NATO, umjesto prema Rusiji.

Izvor: Faktor
Back to top button