Večeras muslimani obilježavaju mubarek noć Lejletu-l-Bedr

Večeras, nakon akšam-namaza, muslimani širom svijeta obilježavaju mubarek noć Lejletu-l-Bedr, u znak sjećanja na Bitku na Bedru.

– Ova bitka odigrala se 17. ramazana 624. godine, druge godine po Hidžri. Povod bitke je bila karavana koja se vraćala iz Sirije prema Mekki, a koja je nosila zaradu od robe koju su mušrici uzeli od muslimana, koji su preselili iz Mekke u Medinu. To je bila roba koju su muslimani ostavili u Mekki i koju su mušrici uzeli sebi. Tim povodom muslimani su izašli da presretnu karavanu i kada je Ebu Sufijan čuo da će karavana biti presretnuta, poslao je poziv u pomoć kako bi bili u većem broju i kako bi spriječili muslimane u njihovoj namjeri – kazao je Memfad efendija Drkić, imam džemata Binježevo.

Efendija Drkić ističe da je ova bitka imala presudan značaj za muslimane budući da su pobjedom nad daleko jačim neprijateljem dobili prepoznatljivost kao zajednica u svijetu.

– Bitka o kojoj se i u Kur'anu govori, donosi pouke kako to muslimani trebaju da se organizuju, kako da reagiraju u određenim iskušenjima, kako da ih podnesu i da ih pobijede. Znamo da su muslimani prije ove bitke preživljavali teška iskušenja, a prije svega ovo nam govori da je neophodno jedinstvo muslimana koji će odgovoriti na teška iskušenja, nasrtaje neprijatelja kojih stalno ima. Nama sve to ukazuje na to da mi trebamo voditi računa o sebi, jedinstvu o snazi zajednice i naših džemata – naglašava Drkić.

Ova noć se širom BiH obilježava u svim džematima bogatim programima, a sigurno će u brojnim kućama zamirisati i halva.

– Ovom događaju svaki džemat pristupa na različite načine i kroz različite programe. Mi u džematu Binježevo ćemo održati noć ilahija i kasida zajedno sa našom mektebskom djecom i to je tradicija od kako smo mi organizirali džemat – navodi Drkić, dodajući da se na cijelom prostoru u BiH i dijaspori u džematima organizira sergija, prikupljanje dobrovoljne pomoći za povratničke džemate u BiH, naročito u entitet RS, te poziva sve džematlije da se odazovu ovom načinu prikupljanja pomoći kako bi se vjerski život i u tim džematima lakše obavljao.

Izvor: Faktor
Back to top button