Građani, oprez – lopovi vrebaju: “Iza njih je ostao haos, sve su pokrali, čak su nam i luster počupali”

Svake godine u ljetnom periodu broj provalnih krađa u stanove i kuće naglo se povećava. Lopovi najčešće upadaju u stanove građana koji odu na more ili otputuju negdje van grada. Ipak, nije rijetkost ni da “operiraju” radnim danima, kada su vlasnici stanova na poslu, pa su šanse da ih neko uhvati manje.

Lopovi u svoje pljačkaške pohode rijetko idu “napamet”. Prije nego provale u nečiji stan, žrtvu obično prate, provjeravaju njen telefonski broj ili čak pozvone na vrata i navodno traže neku osobu, a potom se ispričavaju i “čude” kako taj ne stanuje baš tu. Kad se uvjere da nema nikoga, bravu otvaraju podesnim ključem ili uz pomoć provalničkog alata zvanog “češalj”, lome uz pomoć naprave “top lomač” ili običnim kliještima “papagajkama”.

Kradu šta stignu 

Jednom kad se nađu u stanu, kradu sve što im dođe pod ruku, od zlata, novca, tehničke robe, slika… sve što kasnije mogu prodati. Većina žrtava provalnih krađa sa kojim smo razgovarali ističe da im od finansijskog gubitka teže pada to što im lopovi odnesu uspomene.

– Iz kuće sam s porodicom izašla oko 18 sati i vratili smo se oko 21.30. Otključala sam ulazna vrata, ali nisam ih uspjela otvoriti. Ubrzo nam je postalo jasno da je neko zaključao unutrašnju bravu. Otišli smo s druge strane zgrade i vidjeli otvorena balkonska vrata. Nije im bio problem popeti se jer stan je u prizemlju. Pozvali smo policiju i dva policajca su ubrzo došla, pa su zajedno s mužem preko balkona ušli u stan. U prvi mah smo bili šokirani, djeca preplašena – ispričala je za Faktor jedna Sarajka, čiji se stan na Dobrinji nedavno našao na meti provalnika.

Kako kaže, u stanu je nakon provalničkog pohoda ostao potpuni haos jer su lopovi tražeći dragocjenosti sve razbacali.

– Odnijeli su laptop, novac i nakit, počupali luster iz nekog razloga i razvalili poklopac na kadi. Valjda su mislili da tamo ima nešto skriveno. Nakon odlaska policije nam nije nimalo bilo ugodno prespavati noć u stanu i ježila sam se od same pomisli da je malo prije toga neko bio tu – priča nam ova Sarajka.

Policija je, kaže, obavila uviđaj, a nakon kriminalističkog pregleda stana saopćeno im je da su lopovi na rukama imali pletene rukavice, zbog čega nije bilo moguće uzeti otiske prstiju.

– Finansijski gubitak je veliki, ali me više pogodilo što su neke od nestalih stvari za nas imale zaista veliku emotivnu vrijednost – ispričala nam je ova žena.

Naš drugi sagovornik zadesio se sa suprugom i djecom u stanu kad su lopovi pokušali provaliti u njihov dom.

– Bilo je kasno, oko tri ujutro. Haustor se zaključava, pa mi nije jasno kako su ušli. Ja sam spavao, a supruga je čula kako neko drma šteku i pokušava otvoriti vrata. Ustao sam i zagalamio, pitao ko je i šta hoće. Iznenadili su se, pa se jedan naslonio na zvono i napravio još veću buku, a onda su se dali u bijeg. Supruga je s prozora koji gleda na ulaz u zgradu vidjela dvojicu mladića u crnom, ali im nije mogla razaznati lica – ispričao nam je ovaj Sarajlija.

Policija svake godine pred sezonu godišnjih odmora upozorava građane kako da se sami zaštite od provala. Između ostalog savjetuju da, pored glavne, na ulaznim vratima ugrade i još jednu dodatnu bravu.

Kako se zaštititi

– Ako radite u inostranstvu, kuću ili stan povjerite na čuvanje nekom od povjerenja (bliži rođak, komšija) kome ćete povjeriti ključ od ulaznih vrata i zamoliti ga da preko noći pali svjetlo i da češće obilazi i provjetrava prostorije. Upoznajte ga sa vrijednijim stvarima koje ostavljate, kako bi u slučaju provale odmah mogao reći policiji šta je ukradeno. Na isti način postupite i kada idete na godišnji odmor. Zamolite komšije da ako čuju buku u vašem stanu, odmah pozovu policiju koja će utvrditi o čemu se radi – navodi se, između ostalog, u jednom od upozorenja MUP-a KS građanima.

Iz policije savjetuju građanima i da nikad do kraja ne spuštaju roletne na prozorima, jer lopovi i to prate i donose zaključak da niko ne boravi u stanu ili kući.

– Ako odlazite na duže vrijeme iz stana, ne ostavljajte novac, zlatni nakit i oružje u kući, već ih dajte na čuvanje osobi od povjerenja ili pohranite u trezor neke banke. Nikad ne ostavljajte ključ od ulaznih vrata ispod otirača, u papučama, saksijama za cvijeće i sl. jer lopovi znaju za ta “skrivena mjesta”. Ne pričajte svima da putujete i ne ostavljajte takve poruke na vratima ili telefonskim sekretaricama. Nemojte razglasiti da ste prodali nekretnine, upravo primili plaću, uštedjeli novac ili da ste kupili nove kućanske aparate. Ne držite novac i zlatni nakit u posudama na kuhinjskoj vitrini, ispod jastuka ili u ormarima među rubljem, jer ih lopovi prvo tu pronađu. Zapišite serijske brojeve oružja i skupocjenih uređaja – savjetuju iz MUP-a KS.

Građanima se savjetuje i da pored kuće ne ostavljaju predmete preko kojih se lopovi mogu popeti do stana, te da na kućama i stanovima u prizemlju ugrade dodatnu zaštitu na prozorima i drugim većim otvorima.

Izvor: Faktor
Back to top button