Katarski ministar odlučan: Imamo sredstva, BRANIĆEMO svoju ekonomiju

Katar je spreman da brani svoju ekonomiju uslijed trenutne diplomatske krize, izjavio je katarski ministar finansija Ali Šarif el Emadi.

On je rekao da nema razloga za zabrinutost zbog potencijalnog negativnog uticaja sankcija koje je Kataru uvelo nekoliko susjednih zemalja.

Emadi je naglasio da su u Dohi svjesni izazova s kojima se mogu susresti, ali da Katar ima i potrebna sredstva, kao i neophodne mjere bezbjednosti.

– Znamo da postoji mogućnost susretanja sa izazovima, ali imamo i potrebna sredstva i bezbjednost. Sredstva dobijena pomoću stranih investicija su za oko 250 odsto veća od iznosa bruto domaćeg proizvoda i znamo da možemo da branimo domaću valutu i ekonomiju – rekao je Emadi i dodao da smatra da ne postoji razlog za brigu kada je lokalna ekonomija u pitanju.

Emadi je priznao da su događaji od prošle sedmice utjecali da tržište, ali je naglasio da je to razumljivo i istakao da se Katar polako vraća na svoju poziciju, prenosi “Sputnjik”.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Egipat i još neke zemlje prekinuli su odnose sa Katarom, optužujući Dohu da podržava terorizam i njihovog velikog suparnika Iran.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je u subotu, 10. juna, na direktne pregovore Katara i susednih zemalja radi pronalaženja rješenja za trenutnu krizu u Persijskom zalivu.

SRNA

Back to top button