Šta treba znati o prirodnom porođaju

Šta treba znati o prirodnom porođaju

Epiziotomija, carski rez, epiduralna analgezija i lijekovi stoje nasuprot pojmu prirodnoga porođaja, za koji se, osim sve većeg broja rodilja, danas zalažu i ljekari. Iako prirodni porođaj nije moguć u svakoj situaciji, mnogi će reći da se prečesto pristupa medikaliziranom porođaju, kada to i nije potrebno.

Koliko god pozitivno gledali na medicinska dostignuća, ona su dijelom zaslužna  što su žene izgubile povjerenje u sposobnost vlastitog tijela da se nosi s porođajom i na kraju prihvate porođaj kao prirodni proces.

Epiziotomija, carski rez, epiduralna analgezija i lijekovi stoje nasuprot pojmu prirodnoga porođaja, za koji se, osim sve većeg broja rodilja, danas zalažu i liječnici.

Iako prirodni porođaj nije moguć u svakoj situaciji, mnogi će reći da se prečesto pristupa medikaliziranom porođaju, kada to i nije potrebno.

Šta je prirodni porođaj

Pod prirodnim porođajem podrazumijeva se rađanje djeteta bez upotrebe lijekova i opstetričkih intervencija. To je nemedikalizirani porođaj, bez intervencija.

Naravno, to ne znači da se žene trebaju vratiti godinama u prošlost, nego trebaju prihvatiti da su one subjekt u svom porođaju te da, nema li zdravstvenih teškoća, same odlučuju o načinu na koji će roditi.

Odlučivanjem za prirodni porođaj žene prihvataju veliki dio odgovornosti i obaveze koje on sa sobom donosi, ali zauzvrat dobijaju neponovljivo iskustvo.

Šta su prednosti

Prirodni porođaj ostvariv je u bolnici uz medicinsku ekipu koja će tu ideju poduprijeti, ali i uz dobru prethodnu edukaciju porodilje.

Među najvažnijim prednostima prirodnog porođaja je ispunjavajuće iskustvo za buduću majku koja ima kontrolu nad svojim tijelom. Prvi dani nakon porođaja bez epiziotomije (reza međice) za rodilju su olakšavajuća okolnost.

Novorođenče nakon prirodnog porođaja nije umorno i spremno je odmah sisati te ostvariti prvi kontakt s majkom.

Dakako, da bi žena rodila prirodnim putem, prije porođaja treba se dogovoriti s liječnikom koji će je podržati i pomoći joj (prema želji i njenom partneru) u pripremi.

Razgovarajte s ljekarima

Ispunjava li sve zdravstvene preduslove, nema prepreke za pristupanje prirodnom porođaju. Izbor u mnogočemu ovisi o dobro educiranoj i informiranoj porodilji koja unaprijed ima zahtjeve s kojima dolazi pred svog ljekara.

Obavezno porazgovarajte s liječnikom koji će vas poroditi o sljedećim stvarima:

* O eventualnom davanju lijekova;

* Depilaciji i klistiranju;

* Položaju i kretanju u porođaju;

* Pijenju i jedenju tokom trudova;

* O svim eventualnim intervencijama.

avaz.ba

Back to top button