U Srbiji nasilno prekinuta projekcija filma o Kosovu

Članovi Srpskog sabora “Zavetnici” prekinuli su u ponedjeljak projekciju filma “Kosovo…Nazdravlje! Gëzuar!” u Medija centru u Novom Sadu, u sjedištu udruženja Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE

Ispred Medija centra “Zavetnici” su prethodno održali konferenciju za novinare, na kojoj je član Glavnog odbora Slobodan Jović, kako je saopćeno, upozorio da se u samom sadržaju filma, čiji je koproducent Dinko Gruhonjić, srpska vojska i policija prikazuju kao okupatorske snage dok se pripadnici terorističke OVK predstavljaju kao legitimni borci za slobodu.

– Na djelu je pokušaj rehabilitacije albanskih ratnih zločinaca i očigledna zamjena teza gdje se Srbima pripisuje krivica za rat na Kosovu i Metohiji, a Albancima uloga žrtve – kazao je Jović, prenosi Tanjug.

Nakon konferencije za novinare “Zavetnici” su upali u salu i prekinuli projekciju dokumentarnog filma koji govori o susretu ratnog veterana OVK Arija Abduljija i Isaka Vorgučića, nekadašnjeg oca Nektarija, bivšeg monaha Srpske pravoslavne crkve.

Njih dvojica su danas novinari i u filmu pričaju o stanju na Kosovu, ratu, odnosima Srba i Albanaca, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti tog prostora.

Dvojica predstavnika, duboko suprotstavljenih strana, smatraju da je multietničko Kosovo “propala ideja” i da je suživot Srba i Albanaca nemoguć.

faktor.ba

Back to top button