Ajatolah Ali Hamnei: Amerika je stvorila Islamsku državu

IRANSKI vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei je proglasio Sjedinjene Države odgovornima za nestabilnost na Bliskom istoku te rekao da je borba Washingtona protiv Islamske države laž, kaže se na njegovoj službenoj internetskoj stranici.

Sjedinjene Države i njezini agenti su “izvor nestabilnosti na Bliskom istoku.. Tko je stvorio Islamsku državu? Amerika… Američka tvrdnja o borbi protiv Islamske države je laž”, rekao je Hamnei na sastanku s visoko pozicioniranim iranskim dužnosnicima.

Iran i SAD prekinuli su diplomatske odnose ubrzo nakon Islamske revolucije u Iranu 1979.

Oštre izjave prema SAD-u

Hamnei je imao nekoliko oštrih izjava prema SAD-u od početka ramazana, a predsjednik Donald Trump govorio je protiv Irana mnogo puta otkad je preuzeo dužnost.

Iranski vođa optužuje SAD i njegovog regionalnog saveznika Saudijsku Arabiju da financiraju sunitske militante, uključivo IS, koji je prvi napad u Iranu izvršio u srijedu u Teheranu pri čemu je poginulo 17 ljudi.

IS prijeti novim napadima

Islamska država je čestitala borcima koji su izveli napad u Teheranu, ali je zaprijetila i novim napadima.

U audio poruci koja je navodno došla od glasnogovornika IS-a a objavljena je na kanalu Islamske države na kodiranoj aplikaciji Telegram, on poziva pristaše da izvode napade u SAD-u, Europi, Rusiji, Australiji, Iraku, Siriji, Iranu i na Filipinima tijekom ramazana koji je počeo krajem svibnja.

Hina

Back to top button