Novi obrat na suđenju za ubistvo Vedrana Puljića: Bosanski vještaci “pokopali” mišljenje hrvatskog stručnjaka

U potpunosti odbacujemo mišljenje vještaka Vojina Maštruka da je metodom forenzične 3D rekonstrukcije utvrđeno da hitac koji je pogodio u glavu pokojnog Vedrana Puljića najvjerojatnije nije ispaljen s pozicije optuženog Olivera Knezovića.

 

 

Ubistvo navijača se dogodilo u Širokom Brijegu FOTO; ARHIV

Odbacujemo i mišljenje da je Puljić najvjerojatnije pogođen s pozicije parkirališta pumpne postaje Ine – stoji, među ostalim, u očitovanju vještaka iz BiH mr. sc. Bruna Franjića, stalnog sudskog vještaka za balistiku i mehanoskopiju, i njegova kolege Alije Kotarevića, kojeg su poslali Mlađanu Prvanu, sucu Županijskog suda u Splitu koji vodi predmet u kojem je Knezović optužen za ubistvo Puljića i pokušaj ubistva još šest navijača FK Sarajevo.

Sporni fragmenti zrna

Maštrukovo vještačenje praktično je oslobodilo krivnje Knezovića, a u njemu je i, da budemo blagi, poprilično omalovažen rad bosanskih vještaka. No, zanimljivo je da je njihovo vještačenje bilo dio spisa kad je BiH predmet ustupila Hrvatskoj, a ono je bilo i jedan od osnova optužnice koju je podiglo ŽDO u Zagrebu prije negoli je predmet prebačen u Split.

Sad, pak, mišljenje vještaka iz susjedne države nema pravnu težinu jer su oni “strani” vještaci. Ipak, sudac Mlađan Prvan odlučio je zatražiti i njihovo očitovanje koje su oni obrazložili vrlo detaljno na 35 stranica.

– Detaljnim pregledom i analizom Maštrukovog vješačenja očigledno je da se on u svojoj analizi više bavio elaboriranjem pogrešaka nego što je pokušao na stručan i objektivan način odgovoriti na pojedina pitanja u vezi s događajem, a naročito u vezi s međusobnim položajem optuženog Knezovića i pokojnog Puljića, kao i drugih oštećenih osoba.

Tendecioznim prikazivanjem, ponavljanjem i krivim prezentiranjem određenih činjenica koje su išle u prilog njegovom konačnom zaključku, on je obmanuo sud – naveli su BH vještaci u svom očitovanju. Među ostalim, ističu da, kako je to u vještačenju zaključio Maštruko, “nikad nismo zaključili da su dva fragmenta zrna izuzeta iz glave Puljića ispaljena iz pištolja policajca Dragana Vujevića”.


Podsjetimo, Knezović se tereti da je 4. oktobra 2009. godine, oko 15.25, ispred stadiona “Pecara” u Širokom Brijegu, tokom sukoba navijača “Širokoga” (“Škripara”) i “Hordi zla”, navijača “Sarajeva”, policajcu Draganu Vujeviću, koji je radio na osiguranju, iz korica istrgnuo službeni pištolj glock 19, izišao na cestu te u smjeru sarajevskih navijača ispalio deset hitaca.

VEZANI TEKST – Rekonstrukcija događaja dovela do obrata na suđenju: Vedrana Puljića ubio policajac?

Po optužnici, jedan je pogodio Puljića u glavu i ubio ga, a još šest navijača je ranjeno. Knezović je nakon ovog događaja pobjegao iz BiH i nastanio se u Zagrebu, a suđenje mu je na splitskom sudu počelo u martu prošle godine.

Trčanje ili hodanje

– Konstatacija Maštruka da je, forenzičnom analizom fotografija snimljenih po anonimnom fotografu, utvrđeno da je neposredno prije smrtonosnog hica pokojni Puljić počeo trčati s grupom navijača prema Knezoviću i grupi ljudi u njegovoj blizini je u potpunosti neprihvatljiva jer se iz fotografija vidi stav tijela pokojnog Puljića, a to nije stav osobe koja trči, nego koja hoda, čime Maštruko još jednom krivo prezentira materijalne tragove i obmanjuje sud. Također, preminuli nije išao sučelice prema Knezoviću već sasvim u drugom pravcu – oštro su se na hrvatskog kolegu obrušili vještaci susjedne države.

Back to top button