SDP-ov zaključak o smjeni Sebije Izetbegović nije dobio potrebnu većinu

Klub zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH zatražio je da se na dnevni red današnje sjednice uvrsti zaključak kojim Zastupnički dom zadužuje Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) da odmah razriješi udžnosti generalnu direktoricu Sebiju Izetbegović. Nakon glasanja ovi zaključci nisu dobili podršku za uvrštavanje na dnevni red današnje sjednice.

Inače, za uvrštavanje u dnevni red zaključka o smjeni Sebije Izetbegović bilo je 40 zastupnika, sedam je bilo suzdržanih, a 27 protiv. Nakon toga zatraženo je pojedinačno izjašnjavanje zastupnika, a rezultati su bili: 38 za, osam suzdržanih i 34 protiv. Pojedinačno izjašnjavanje je tražio šef Kluba SDP-a Elvir Karajbić. Protiv su bili zastupnici SDA i HDZ-a, zastupnici SBB-a su uglavnom podržali uvrštavanje zaključaka na dnevni red, ali je troje SBB-ovaca bilo suzdržano. Zastupnici opozicionih stranaka na čelu sa SDP-om su bili za uvrštavanje tačke na dnevni red.

Prije glasanja o uvrštavanju tačke na dnevni red parlamentarci su kratko raspravljali o SDP-ovim zakljkučcima.

– Ulazimo u ovlasti Vlade FBiH jer oni su ovlašteni za imenovanje menadžmenta, a ne Parlament, tako da bi se SDp trebao obratiti na pravu adresu. Nemamo ništa protiv kritičke rasprave o radu bilo koga, pa i menadžmenta i Upravnog odbora KCUS-a, ali bio bi osnovni red da se prije bilo kakve rasprave i odlučivanja od njih zatraži izvještaj ili informacija o navedenim pitanjima. Moramo čuti i drugu stranu, a onda možemo raspravljati o svemu – kazao je Ismet Osmanović, predsjednik Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, naglasivši da se Klub SDA protivi uvrštavanji u dnevni red zaključaka koje je predložio SDP BiH.

Taj stav je potvrdio i zastupnik SDA Safet Kešo, ocijenivši inicijativu SDP-a kao politikantski čin s ciljem ubiranja jeftinih političkih poena na temi koja se ne bi trebala koristiti u takve svrhe.

– SDP je imao federalnog premijera, ministra zdravstva, direktora KCUS-a i u to vrijeme napravljena je dubioza od 100 miliona KM. Tada niko nije našao za shodno da kupi potrebni uređaj, a danas mijenjamo direktore koji istražuju kako je nastao taj manjak novca – izjavio je Kešo.

Zastupnica Saveza za bolju budućnost (SBB) Jasna Duraković-Hadžiomerović je kazala da su nerazumljivi prijedlozi zastupnika SDA, te da u ovom trenutku nema ništa prioritetnije od ovog pitanja. S druge strane, zastupnik SDP-a Nermin Nikšić je predložio da se sutra održi vanredna sjednica, a da se do tada pribavi izvještaj Upravnog odbora KCUS-a.

Jozo Bagarić, šef Kluba Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, je iskazao saglasnost sa stavovima kolega iz SDA, ocijenivši da nisu stečeni uvjeti da se raspravlja o ovoj temi.

– Ne možemo nepripremljeni raspravljati o ovome, bez odgovarajućih službenih podataka – izjavio je Bagarić.

Zanimljivo je da današnjoj sjednici ne prisustvuje zastupnik SDP-a Rusmir Mesihović, koji je obnašao dužnost direktora KCUS-a do dolaska aktuelnog menadžmenta na čelo te institucije.

Izvor: Faktor
Back to top button