Bivša oficirka OSBiH s iskustvom iz Afganistana za Faktor: Vojnici nam odlaze zbog nepravde

Vojnici Oružanih snaga BiH nekad za doručak jedu paštetu, za ručak gulaš, a za večeru mesni narezak. Uniforme i čizme su im poluraspadnute, a nove koje dobiju su ili premale ili prevelike.

Posebna priča su plaće i mogućnosti napredovanja. Podoficiri dobiju oko 620 maraka mjesečno. Većina vojnika, vidjevši da od čina koji otvara mogućnost ostanka u službi nema ništa, napusti OSBiH prije otkaza/isteka ugovora koji ih čeka na 35. rođendan.

Ni prekrajanje prevelikih uniformi nije moguće bez javnih nabavki, odnosno raspisivanja tendera pa neki vojnici sami kupuju odjeću i obuću. Dio je to izvještaja parlamentarnog vojnog povjerenika o stanju u OSBiH.

Boško Šiljegović: Teško ćete doći do tačnog broja vojnika koji su napustili OSBiH

– Vozila u OSBiH su prosječno starija od 27 godina, istrošena, i bez obzira na to dobijaju papire da su tehnički ispravna pa dovode u pitanje sigurnost u prometu – kazao je za Faktor Boško Šiljegović, parlamentarni vojni povjerenik. Vojnici i oficiri se često “bune” pa su prošle godine uložili 89 pritužbi njegovom uredu, a 59 je riješeno u korist podnosilaca zahtjeva.

– Ministarstvo krije od javnosti prave podatke. Ja ih ne smijem ni javno objaviti budući da se to smatra i tajnim. Čuo sam da je samo prošle godine 160 vojnika iz samo jedne brigade napustilo OSBiH. Nema vojne jedinice koja godišnje ne ostane bez deset-dvadeset vojnika. Ko će ostati kad na nekim lokacijama vojnici deset godina jedu konzerviranu hranu – naglasio je Šiljegović za Faktor i dodao da je, zbog nefunkcioniranja sistema javnih nabavki u Ministarstvu odbrane, sadašnje stanje “na granici kršenja osnovnih ljudskih prava”.

Napuštaju i mladi, školovani oficiri

Marija Miličević bivša je poručnica Oružanih snaga BiH. Nakon završenog studij na jednom državnom univerzitetu i nekoliko godina rada u jednom našem mediju, odlučila se 2010. obući vojničku uniformu. Prošla je temeljnu, “prašinarsku” vojnu obuku u Pazariću, puzala u blatu i vježbala gađanje. Potom je prošla temeljni oficirski kurs.

Marija Miličević predstavljala je BiH u Afganistanu: Tuga me obuzme kad gledam stare slike jer sam svoj posao baš voljela

Služila je i kao dio NATO misije u Afganistanu u sklopu bh. kontingenta OS BiH, a njena misija nastavila se i po povratku u BiH gdje je iskustvo prenosila na druge kolege. U međuvremenu je dobila i sina.

Kao vojnikinja dobila je i pohvale. Pozivana je da govori u Parlamentu BiH na skupu, koji su organizirali NATO, Ambasada BiH i Agencija za ravnopravnost spolova BiH, posvećenom upravo ženama u Oružanim snagama BiH.

Bivši ministar odbrane Zekerijah Osmić organizirao je za nju poseban prijem i također je istaknuo kao primjer tadašnjim i budućim pripadnicima i posebno pripadnicama OSBiH. I onda je nakon sedam godina službe napustila OS BiH.

– Iskreno mi je žao zbog svega što se događa, posebno zato što ovo nije prvi izvještaj gospodina Šiljegovića vezano za ovu temu, a do danas se gotovo ništa nije promijenilo. Hoće li uskoro? Dao Bog, ali jako teško, uz dosta, dosta napora – kazala je Miličević za Faktor.

Naglasila je da je OSBiH napustila kad je shvatila da neke loše stvari negativno utječu na njeno zdravstveno stanje.

Nisu problem samo plaće

– Jako je teško kad voliš nešto i živiš za to da, kako kažu, to ne uzimaš srcu. Žao mi je i tuga me obuzme kad gledam stare fotografije jer sam svoj posao baš voljela – dodala je. Posebno joj je, kaže, žao mi je što svaki dan OS BiH napuštaju mladi obrazovani ljudi.

S bivšim ministrom odbrane Zekerijahom Osmićem

– Nije novac jedini razlog. Psihološki udarac na čovjeka je najteži, a on nastaje ondje gdje se čovjeku ne dopušta intelektualni razvoj. Nastaje i ondje gdje počinju nicanja diploma s privatnih fakulteta. Nastaje na straži gdje stražar ima manju plaću od onoga ko sjedi u uredu i dobije novac za topli obrok, a stražar konzervu koju opet u tek teškoj gladi pojede. Nerazumno je da vojnik na terenu ima manju plaću. Ili kad je upućen na školovanje – naglasila je Miličević za Faktor.

Koliko je ozbiljno stanje pokazuje i sama brojka koliko je vojnika napustilo OS BiH.

– OS BiH još uvijek ima divnih mladih ljudi koji pokušavaju napraviti dobre rezultate. Postoje i oni stariji koji se trude. Hvala im za to, jer bez obzira što sam otišla, dio mog srca će zauvijek biti uz OS BiH – zaključila je Miličević.

Izvor: Faktor
Back to top button