Građani oprez: Najezda zmija u BiH, Ismet Ramić kod Konjević Polja ubio 6 zmija na istom mjestu.

Sezona toplog vremena probudila je gmizavce, koji u pojedinim gradovima već prave probleme.

Ismet Ramić iz zaseoka Ravnice nedaleko od Konjević Polja vodi brigu sa glodarima tj.zmijama jer je u prethodni 15-tak dana usmrtio čak 15-tak komada, dok je danas na licu mjesta zatekao strašan prizor splet zmija, 6 na jednom mjestu, po njegovim reakcijama i slikama radi se o vrlo opasnoj vrsti.

Zmije vole kamen, pa se nastane u nekoj ruševini, kamenoj ogradi oko kuće, mogu zalutati ali neće ostati u uređenom i betoniranom dvorištu. Zmija neće napasti ako nije ugrožena, ali ako je vidimo u blizini kuće onda je na stručan način treba odstraniti. Inače, ova sezona vlažnog i toplog vremena pogoduje i zmijama i insektima – posebno krpeljima, jer na visokim tempertaurama ih je manje.

Poskok – najopasnija vrsta u BiH

On se, jednostavno, sunča, odnosno treba toplotu radi spermija, a kad ženke počnu izlaziti sledi parenje. Ženka poskoka prvi put može dobiti tri do pet mladih, a starija i preko 10. Ako parenje počne u aprilu ili maju mlade će dobiti u avgustu ili septembru .

“Jedina istinski po život opasna vrsta jeste poskok (dužine 60-90 centimetara) koji je u Bosni i Hercegovini svuda prisutna, osobito na kamenjarima i njihovoj blizini. Prepoznaje se po izraslini, ‘roščiću’, na vrhu njuške.

Uprkos mogućem strahu, kada dođete u kontakt sa zmijom morate se umiriti i zaustaviti. Činjenica je da se zmije više plaše nas nego mi njih.

“One su za nas potencijalno opasne, dok smo mi smrtonosno opasni po svaku zmiju (i obično ubijamo zmiju kada god je uočimo).

Stoga, zmija u smrtnom strahu iščekuje našu reakciju pa ako mi ne pokazujemo agresivnost spram nje, ona će vrlo brzo pobjeći.

Najveći broj ugriza dogodi se tokom pokušaja da usmrtimo zmiju, odnosno kada nismo dovoljno pažljivi pa ugrozimo zmiju tako što sjednemo pored nje, stanemo na nju…”

Postoje i dokumentirani slučajevi da su zmije iz radoznalosti (obično područja planina, gdje zalazi mali broj ljudi) prilazile ljudima, a nakon nesmotrenih reakcija pojedinaca i ugrizle neke od njih.

Od 14 zmija iz bh. faune tri su zaštićene: zmija leopard, četveroprugasti smuk i balkanski šargan. No, zbog ponašanja stanovnika, koji bez razloga ubijaju skoro svaku zmiju koju uoče, sve zmije u BiH su realno ugrožene.

A kolika je smrtnost od ugriza zmija u Bosni i Hercegovini?

“Koliko je meni poznato, takva analiza nije rađena. Između ostalog i zbog činjenice da je zanemarivo mala. Na području Hrvatske konstatirano je da je smrtnost oko dva posto prijavljenih slučajeva, ali ako dodamo neprijavljene onda je broj značajno manji.”

Poručujemo svim našim sugrađanima da budu oprezni jer ove godine pojačana je najezda zmija. Oprez i čistite korov oko vaših kuća i ne idite u ruševine. Zmijski otrovi su najopasniji ujutro.

INFOSVIJET

Back to top button