Brak je dobar za vaše zdravlje, tvrde naučnici

Brak je dobar za vaše zdravlje, tvrde naučnici

(Foto: Ilustracija)

Britanski naučnici utvrdili su da je brak dobar za zdravlje čovjeka i da kod osoba s izraženim faktorima rizika po zdravlje srca, povećava šanse za preživljavanje, prenosi BBC.

Brižni bračni partner može da vas podstakne da se više starate o sebi, rekli su naučnici predstavljajući studiju u kojoj je učestvovalo gotovo milion odraslih Britanaca.

Svi ispitanici imali su visok krvni pritisak, holesterol ili dijabetes, ali su oni koji su u braku imali mnogo bolje rezultate od onih koji nisu.

Dr. Pol Karter i njegov tim s medicinske škole Aston, koji je sproveo istraživanje, prethodno su dokazali da vam brak povećava šanse da preživite srčani udar. Njihovo najnovoje istraživanje, predstavljeno na konferenciji Britanskog kardiovaskularnog društva, objašnjava i zašto.

Tvrde da brak pomaže u borbi s faktorima rizika po zdravlje srca, poput holesterola ili visokog krvnog pritiska.

Muškarci i žene, u 50-im, 60-im i 70-im godinama, s visokim holesterolom, su u 16 posto više slučajeva bili živi na kraju 14-godišnje medicinske studije, ukoliko su bili u braku, u odnosu na one koji su bili singl.

Isti rezutat je dobiven je i u slučaju dijabetesa i visokog krvnog pritiska, gdje su ljudi u braku imali veće šanse za preživljavanje.

Rezultati, međutim, nisu tako jasni za ljude u vanbračnoj zajednici, razdvojene, razvedene ili udovce i udovice. Istraživači također nisu uzimali u obzir da li ispitanici imaju sretan brak ili ne.

Tim dr. Kartera objašnjava da je važnije imati nekog posebnog u životu, nego biti u neobaveznoj vezi.

– Moramo malo više da istražimo osnovne razloge zašto je to tako, ali izgleda da postoji nešto u vezi s brakom što djeluje zaštitnički, ne samo kod pacijenata s bolestima srca već i kod onih s faktorima rizika – navodi Karter.

On, međutim, ističe da to ne znači da bi svi trebalo da stupe u brak.

– Pozitivne efekte braka na isti način bi morali da prenesemo na porodicu, prijatelje i mreže za socijalnu podršku – poručuje Karter.

Dr. Majk Nepton, iz Britanske fondacije za srce, ističe da je najvažnija poruka to da su naše društvene interakcije – isto kao i medicinski faktori rizika – važni činioci za naše zdravlje i blagostanje.

– Bilo da ste u braku ili ne, ukoliko imate rizike po zdravlje srca, možete se osloniti na pomoć vaših voljenih osoba da se s njima izborite – poručio je Nepton.

avaz.ba

Back to top button