Ostavimo raspravu o genocidu po strani, neka svako ima svoju priču

Ostavimo raspravu o genocidu po strani, neka svako ima svoju priču
Zaista mislim da su ovo stvari koje treba ostaviti po strani jer o njima nemamo isti pogled i bolje ih je ne dirati. Očekivati da će jedna strana reći da bio je genocid i da to ponavlja svako drugi dan su nerealna, i neće se to uraditi u RS-u kao je nerealno očekivati da Bošnjaci kažu nije bio genocid.

Znamo da ne možemo ubijediti jedni druge i bezveze se raspravljamo, umjesto da to ostavimo po strani, i neka svako ima svoju priču i bavi se njom a to na praktični život ne može imati nikakvih posljedica, kazao je za TV1 član predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

TV1: Danas je održan sastanak lidera SNSD-a i HDZ-a, a između ostalog konstatirano je da ne funkcionišu institucije na nivou BiH i da je značajno ugrožena Reforsma agenda. Slažete li se sa ovim ocjenama ili su ovo dnevno političke kvalifikacije?

IVANIĆ: Vjerovatno ima pokušaja da se prebaci da je neko drugi kriv. Zašto nema Reformske agende tu se može naći puno razloga a njen najveći dio jeste na nivou entiteta i jednim dijelom na nivou BiH, i kada kažu nema agende, vjerovatno misle na to da nema akciza a sve osim akciza, ima, bilo je, i može da se desi. Zašto akciza nema to je svima jasno, i nije to samo pitanje odnosa unutar RS-a. SDS ima drugačije poglede od SNSD-a ali ni Federacija nema dovoljno glasova koji su bili potrebni da dođe do izglasavanja tog zakona. Odgovornost je podjenako na unutarnjim prilika u BiH.

TV1: Ko blokira i zašto evropski put. Da li neko trguje EU putem?

IVANIĆ: Mislim da ima logike da odgovora iz RS-a neće biti dok se ne usvoji Zakon o akcizama. Očito je da je Vladi RS-a, jako stalo do dodatnih finansijskih sredstava, do podrške budžetu. Bez akciza toga nema od MMF-a i očito je da će se ući u neku vrstu trgovine. Mi nećemo dati odgovore na Upitnik sve dok se ne usvoji zakon o akcizama i mislim da je politilčki ambijent takav da za te zakone u ovom trenutku vrlo je teško naći većinu. Bojim se da bi evropski put BiH mogao biti blokiran a blokiraju ga oni koji i jedno i drugo povezuju.

TV1: Ko blokira gospodine Ivaniću?

IVANIĆ: Ako se to desi mislim da podjednaku odgovornost ima i Savjet ministara koji ne zove Vladu RS-a da se polako pripremaju odgovori ali i Vlada RS-a koja Upitnik koristi kao instrument kojim želi da obezbjedi zakon o akcizama.

TV1: Milorad Dodik, danas tvrdi, da RS u institucijama BiH ima lošu poziciju zbog ponašanja srpskih  predstavnika Saveza za promjene?

IVANIĆ: Nisam čuo nijednu konkretnu stvar da bih mogao dati odgovor, jer ne znam na šta je konkretno mislio. Ono što ja vidim kada se krećem vani, da je pozicija RS-a vrlo stabilna i da RS kao instituciju niko ne dira a to što SNSD ima problema sa nekim zemljama to je njihov problem. RS kao entitet nema nijedan problem sa međunarodnim institucijama.

TV1: Čemu tolika reakcija i toliki verbalni napadi jednih na druge zbog prijedloga izmjenja Krivičnog zakona, šta je problem?

IVANIĆ: Jasno je da političke strukture iz Sarajeva imaju namjeru da ovaj zakon koriste u smislu da bilo kakvo drugačije mišljenje o događajima iz prošlosti se i sankcioniše krivično. Mislim da je to potpuno besmisleno i da to dobija žestoku kritiku iz RS-a. Vidjet ćemo, ja mislim da taj zakon neće dobiti podršku u parlamentu , da za njega neće glasati ni SDS ni SNSD. To je mehanizam koji je SNSD ranije koristio u Savjetu ministara. Ponekad su njihovi ministri puštali neke prijedloge znajući da će pasti na parlamentu.

ivanic-2

TV1: Ukoliko se usvoji ovaj zakon RS neće nestati, neće se ništa korijenito promjeniti niti pasti Vlada niti opozicija doći na vlast.

IVANIĆ: Nisam ja ni rekao da hoće, ako to padne. Ja znam da je ova tema koje se ja vrlo čuvam, toliko zloupotrebljavanja da ni sa jedne strane nema brige ni o ljudima koji su stradali nego se to na ovaj ili onaj način pokušava iskoristiti u svrhu dnevne polititike a ja sam protiv takvih stvari.

TV1: SNSD žestoko napada SDS zbog ovoga a upravo je lider SNSD-a 2008.godine priznao da je bio genocid u Srebrenici a sad negira. Je li to poigravanje?

IVANIĆ: Ponekad se i dobra želja znala zloupotrebljavati. Zaista mislim da su ovo stvari koje treba ostaviti po strani jer o njima nemamo isti pogled i bolje ih je ne dirati. Očekivati da će jedna strana reći da bio je genocid i da to ponavlja svako drugi dan su nerealna, i neće se to uraditi u RS-u kao je nerealno očekivati da Bošnjaci kažu nije bio genocid. Znamo da ne možemo ubijediti jedni druge i bezveze se raspravljamo, umjesto da to ostavimo po strani, i neka svako ima svoju priču i bavi se njom a to na praktični život ne može imati nikakvih posljedica.

TV1: Može li po buduće generacije?

IVANIĆ: Na njima je da to odluče, ove sadašnje ne mogu jer su blikso vezane za rat i svaka od strana ima svoje objašnjenje o tome šta se događalo i svaka od strana je istinski uvjerena da je samo ona bila žrtva. To su teme oko kojih ova generacija ne može postići saglasnost i ko god otvara tu priču on samo produbljuje negativne odnose unutar BiH.

TV1: Da li Rusija radi na destabilizaciji i Zapadnog Balkana i BiH kako bi ove države bile što udaljenije od EU integracija?

IVANIĆ: Ono što ja znam jeste da je stav Rusije da ona vrlo snažno podržava RS kada je u pitanju odbrana prava RS-a i da je to u skladu sa Dejtonom. Ali isto znam da Rusija nije uradila ništa suprotno teritorijalnom suverenitetu BiH. Rekao bih da od Rusije najveću korist ima Federacija to jest jedina zemlja kojoj će Rusija isplatiti dug u gotovini, a sve ostale će dobiti robe i to jasno pokazuje korektan odnos. Ne mogu govoriti o špekulacijama a ne mogu da nađem nijednu izjavu ili potez koji bi iskakao iz ovog principa. Slično radi i Beograd kojim kaže da voli RS ali ništa neće uraditi da ugrozi BiH. Veliki se bore, oni svoje odnose treba da rješavaju a naše je u svemu tome tražimo vlastiti interes.

TV1: Kako komentarište izjavu Brajan Hojt Jia da nacionalistički lideri u RS-u pokušavaju da iskoriste slabe državne institucije da bi ojačali politiku podjela koja može dovesti do nasilja, dok bošnjački i hrvatski lideri često pokazuju provokativno ponašenje koje ne pomaže. Da li je upravu?

IVANIĆ: U jednom dijelu sigurno jeste, iako sam očekivao malo direktniji stav oko bošnjačkih i hrvatksih lidera, iako je ovo prvi put neka vrsta blage kritike ali da ima svega toga to je tačno, ali to nije jedino što se u BiH događa, jer nit su svi lideri iz RS-a zagovornici neke vrste separatizma i razvaljivanja, te mislim da generalizacija i svođenje svega na tu vrstu zaključka nije dobra. To podrazumijeva puno više nijansi da bi se dobila realnost.

TV1: Šta Vi vidite kao rješenje, i šta treba da se dogodi da bi postali normalna država?

IVANIĆ: Razlog zašto je došlo do nefukcionisanja koalcije nije proistekao od partija iz RS-a a u većini su u savjetu ministara. Nisu te partije napravile problem oko 200 hiljada pogrešno popisanih ljudi, nisu učestvovale u preglasavanju bilo koga, nisu Bošnjacima pokušavale da ukinu ovaj ili onaj praznik, nisu osporavale pravo pripadnicima Oružanih snaga da učestvuju u manifestacijama koje su značajne. To se nama radilo. Nismo mi pokušavali vaninstitucionalno da djelujemo kada je u pitanju tužba. To se radilo od strane partija iz bošnjačkog naroda i tu se krije glavni razlog zašto BiH ne funkcioniše i potreba da se nešto promjeni da bi se stvari koliko toliko vratile u normalu. Kao krajnju posljedicu imamo da SDA pomalo nestaje i to su elementi pokazuju da je taj dio politike bio pogrešan.

Izlaz je postojanje lidera koji će prihvatiti varijantu kompromisa. Možda mi se nešto ne sviđa ali to je jedini način kako u BiH možemo funkcinisati. Niko nikog ne može prevariti ni nametnuti svoju volju. Samo ono što je prihvatljivo svima i dok takvu politku ne počnemo provoditi stalno ćemo se vrtiti u nekim sukobima. Proći će nam vrijeme, investitori će nas zaobilaziti i tavorit ćemo. Poliitilčki ambijet mora da se promjeni a jedino ga mogu na izborima promijenit birači.

ivanic-3

TV1: Postoji odgovornost Bošnjaka. Postoji li odgovornost srpskih političara za ovakvo stanje?

IVANIĆ: Volio bih da mi kažete gdje  vidite da je moja odgovornost ili Saveza za promjene koga predstavljam? Koju konrektno temu smo mi proizveli kao problem BiH?

TV1: Moram reći da Vi ne izazivate krize.

IVANIĆ: Trudim se da ne izazivam krize.

TV1: Gospodin Dodik izaziva krize.

IVANIĆ: Mi se protiv toga i borimo.

TV1: Dodik šalje poruke na koje se dobije ta reakcija i onda se krene na reakciju.

IVANIĆ: Ja mislim da postoji odgovrnost i gospodina Dodika i te vlasti ali ne mislim isto što i oni ali se ne slažem da je Dodik jedini koji pravi probleme pa kao jadni političari iz Federacije samo reaguju na to. To nije tačno.

TV1: To nisam rekao gospodine Ivaniću, jer niko ne rješava egzistencijalna pitanja.

IVANIĆ: Nisam ni ja rekao da vi to govorite, ali ima ljudi tako misle i time sve objašnjavaju. Dodik nije imao nikakav uticaj na preglasavanje u Savjetu ministara povodom onoga što je napravio gospodin Jukić kada je donio potpuno pogrešnu odluku pod pritiskom koja se pokazala kao pogrešna. Ko je tražio od njega ostavku. Kakve to veze ima sa Dodikom.

TV1: Ali nije ni SNSD tražio ostavku.

IVANIĆ: Ja sam više puta govorio da očekujem odgovornost ali naravno više niko o tome ne želi govoriti.

(Vijesti.ba)

Back to top button