Putin diže 100.000 ruskih vojnika, nakon Krima i Gruzije na redu Baltik?!

Putin diže 100.000 ruskih vojnika, nakon Krima i Gruzije na redu Baltik?!
SAD su zabrinute zbog mogućeg ruskih upada duž granice sa državama NATO-a na Baltiku tokom velikih ruskih vojnih vježbi pod nazivom „Zapad 2017“ – javlja Sputnik.

Vježbe bi trebale biti održane u septembru i zbog toga će Washington poslati dodatne snage u to područje, rekao je komandant američkih snaga u Evropi Ben Hodges. Rusija je odbacila strahovanja Zapada da bi te vježbe mogle da ugroze stabilnost u Jugoistočnoj Evropi, prenosi Reuters.

Zvaničnici NATO-a smatraju da bi to mogli biti najveći ruski manevri od 2013. godine, uz učešće više od 100.000 vojnika.

– Kada je (Rusija) ušla na Krim, to je bilo pod izgovorom vježbe. Kada su otišli u Gruziju, to je bila vježba. Njihova historija puna je primjera da se oni ne drže nikakvih sporazuma. Oni rutinski narušavaju takve stvari – rekao je Hodges tokom izvođenja vojnih vježbi NATO-a u Poljskoj. On je dodao da će SAD tokom trajanja vježbi „Zapad 2017“ rasporediti jedinice sa do 600 vazdušnih snaga u baltičkim država.

Ministarstva odbrane Rusije je ranije izdalo saopćenje da su strateški bombarderi Ratne avijacije Rusije sproveli planirane prelete preko neutralnih voda Baltičkog mora, a da su ih tokom leta pratili borbeni avioni NATO-a.

Strateške bombardere Tupoljev Tu-160, u NATO-u poznati kao „Blackjack“, tokom preleta pratili su danski, švedski i finski avioni. Ministarstvo je saopćilo da su te avione pratili i ruski lovci Suhoj Su-27 i jedan radarski avion. Kako je agencija prenijela, finska vojska je saopćila da je poslala F/A-18 lovce kako bi „identifikovali i slikali ruske avione“, prenosi Avaz.

(Vijesti.ba)

Back to top button