104-godišnji Halil ne pije tablete i posti svaki ramazan

Halil Sarajlić iz Srebrenika ima 104 godine i gotovo stoljeće isposti ramazan. Ovaj vitalni starac primjer je kako život može biti jednostavan ako ga mi tako sami sebi napravimo.

 

Halil je rođen davne 1914. godine prošlog vijeka. Preživio je sve ratove i političke sisteme. Decenijama se isključivo bavio poljoprivredom. Tri puta se ženio.

“Do skora sam radio. Kopao, sve sam radio. Sada mogu još drva sjeći, cijepati. To mogu još pomalo. Ne mogu da se strpim da ne radim”, govori nam Halil Sarajlić, javlja N1.

U životu je jednom probao cigaretu, jednom alkohol. Hrani se organskom hranom koju uzgoji njegova porodica, pije vodu i samo jednu šoljicu kafe dnevno. Ne jede konzerviranu hranu. Ne pije nijednu tabletu i ljekara nije vidio godinama. Ovaj vitalni starac već 93 godine posti ramazan.

“Bilo je velikih vrućina. Ali meni nije bilo teško. Nikada se nisam omrsio niti sam odustao da ne mogu raditi. Sve sam radio. Sunce zađe, mi na njivi, postimo. Doduše, ne poste svi. Malo ko”, priča Sarajlić.

Halil nikada nije podigao slušalicu od telefona i ne zna napisati nijedno slovo. Politika ga puno ne zanima, ali njegovi stavovi su mudri i oštroumni.

“Ne možeš danas biti pametan nikako. Sad su sve stranke. Prije je bilo glasaj za jednog, ima svoje zamjenike i nikog više. Sada ih je stotine. Ko će izaći na kraj s njima. Onaj vuče sebi, onaj sebi. Kako ćeš izaći na kraj? To apsolutno nije dobro”, dodaje.

Halil kaže da danas imamo sve, a svi smo nezadovoljni. Skromnost je ona vrlina koja nedostaje da živimo zdraviji i tolerantniji život, poručio je mudri starac.

N1

 

Back to top button