Dodik je namjeravao smijeniti Vladu RS, pa odustao nakon inicijative opozicije

Dodik je namjeravao smijeniti Vladu RS, pa odustao nakon inicijative opozicije
Jedanaest godina njihove vladavine iza sebe ostavlja vrlo težak hendikep svima koji će doći poslije njih. I sam Dodik govori o nekim osvježenjima, i oni su svjesni koliko je ova Vlada nesposobna i kakve je probleme napravila Republici Srpskoj. Vjerovatno bi to uradio da nije bilo inicijative opozicije za smjenu Vlade. Od stotine amandmana koje je opozicija uputila u parlamentarnu proceduru, u cilju popravljanja određenih zakonskih rješenja i situacije u RS-u, Vlada je odbacila sve naše prijedloge, kazao je TV1, predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

Čavić je govoreći o tome kako opozicija namjerava pobjediti SNSD kada je stalno u poziciji da se brani od priče za izdaju interesa Republikes Srpske, a posljednji primjer su izmjene krivičnog zakona kojima se predviđa kazna za negrianje genocida, kazao da je krivica i u samoj opoziciji koja Dodiku da povoda a onda Dodik eksploatiše takvu vrstu priče.

“Ovo mogu razumijeti kao neku vrstu nepromišljenosti ili prevare ljudi u Savjetu ministara iz Saveza za promjene. Ne treba nasjedati na tu vrstu retorike koju Dodik i članovi njegove stranke koriste. Njihovu retoriku ne možemo promjeniti a ne treba da im dajemo jasne povode jer onda je sva ta njihova retorika isprazna i promašena”, kazao je Čavić.

Istakao je da su šanse Saveza za promjene dobre i da Dodik pjeva labuđi jer neće biti jači na sljedećim izborima.

“Prije četiri godine jedva je pobijedio Ognjena Tadića i to ne zbog toga što je bio snažniji, nego što je Tadić u zadnjim danima kampanje napravio dvije do tri greške koje su ga koštale isto toliko procenata glasova. Dodik je pobijedio sa sedam hiljada glasova razlike i to je najbolja ilustracija koliko je on bio “superioran”, iako želi da nametne takav utisak”, rekao je Čavić.

Dodao je da opozicija više ne može pustiti aktuelnu Vladu koja proizvodi negativne posljedice koje će biti vrlo teško sanirati u  narednom periodu.

“Jedanaest godina njihove vladavine iza sebe ostavlja vrlo težak hendikep svima koji će doći poslije njih, bez obzira ko će to biti, jer iza sebe ostavljau gotovo šest milijardi, ogromne dubioze u budžetu, milijardu i dvjesta miliona neizmirenih obaveza koje ima fond zdravstva, sva javna preduzeća pred vratima stečaja, dakle jedan potpuno nesređen sistem u kojem caruju korupcija i kriminal. Mi smo prinuđeni da tražimo načina da ova vlast ode i prije nego što će otići nakon izbora 2018.godine”, kazao je Čavić.

Kazao je da je bilo pokušaja da se skrene pažnja javnosti, međutim to je vladajuća većina opstruirala odbijajući da usvoji dnevni red.

“Sada ćemo ići na interpelacije koje će po poslovniku natjerati Vladu i NSRS da se raspravlja i problemima koji  su obilježili njihovih jedanaest godina vladanja. I sam Dodik govori o nekim osvježenjima, i oni su svjesni koliko je ova Vlada nesposobna i kakve je probleme napravila Republici Srpskoj”, kazao je Čavić.

Čavić je poručio da ne isključuje ni vanparlamentarne oblike borbe u skladu sa zakonom, jer su narušene sve ustavne kompetencije svih nivoa vlasti od najvišeg do najnižeg. Parlament je tek puki izvršilac volje Vlade RS kojom na  neustavan način upravlja predsjednik Republike.

“Od stotine amandmana koje je opozicija uputila u parlamentarnu proceduru, u cilju popravljanja određenih zakonskih rješenja i situacije u RS-u, Vlada je odbacila sve naše prijedloge. Davali smo amandmane čak i na zakone koje predlaže Vlada, predlagali zakone ali oni ne prihvataju nijedan stav koji je afirmativan po interese građana. Sve to odbacuju i to sa indignacijom, i kako onda da se oslanjamo samo na parlamentarnu borbu. Moramo koristiti i vanparlamentane oblike borbe”, zaključio je Čavić.

vijesti.ba

Back to top button