INTERVJU-Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS: Postigli smo bošnjačko jedinstvo u Srebrenici, sada se potpuno staviti na raspolaganje narodu

Politička situacija u Srebrenici, nakon višemjesečne krize, ušla je posljednjih dana u jedan stabilan period, kada je postignut sporazum između SDA, SNSD i DNS o formiranju nove skupštinske većine u Skupštini opštine Srebrenica

 

Tom sporazumu prethodilo je stabiliziranje prilika unutar bošnjačkog političkog bloka u Skupštini opštine Srebrenica, odnosno u okviru Kluba Savez SDA-SBB-Stranka za BiH. Podsjetimo, posljednjih mjeseci su unutar SDA Srebrenica kulminirali personalni sukobi, koji su doveli do ozbiljne krize, tako da je Centrala SDA imenovala Povjereništvo na čijem je čelu mr. Ramiz Salkić, aktualni potpredsjednik bh. entiteta RS.

Potpredsjedniče Salkiću, mnogi su smatrali da ste preuzimanjem uloge predsjednika Povjereništva SDA Srebrenica dobili vreli krompir u ruke, odnosno da ste preuzeli posao koji je skoro pa nerješiv, jer je jaz sukobljenih strana unutar ove stranke izuzetno dubok. Javnost je bila frapirana kada je nedavno u Srebrenici fizički napadnut Adil Osmanović, koji je prije Vas bio postavljen za predsjednika Povjereništva. Šta je Vas motivisalo da se prihvatite ovako teškog posla?

Mjesto predsjednika Povjereništva SDA Srebrenica sam prihvatio sa željom da doprinesem smirivanju situacije i vraćanju povjerenja u SDA Srebrenica, ali i vraćanju međusobnog povjerenja među Bošnjacima u SDA i Srebrenici generalno. Činjenica da sam na mjesto predsjednika Povjereništva SDA postavljen nakon brutalnog napada na Adila Osmanovića, ministra u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, govori o situaciji kakva je vladala u tom trenutku u Srebrenici i ja sam bio potpuno svjestan toga, ali sam prihvatio odluku Centrale SDA, jer sam dobio jaku, nepodijeljenu i bezuslovnu podršku vrha Stranke. Ovom prilikom moram podsjetiti da je SDA na stanovištu da je Srebrenica svetinja našega naroda i mi smo spremni utrošiti mnogo više energije kako bismo stanje u Srebrenici doveli u red, nego to bilo ko može i zamisliti. Ni u jednom trenutku nisam sumnjao da će kriza biti riješena, jer unutarnji nesporazumi među Bošnjacima bili su plod svjesnog političkog i drugog rada nekih ljudi, organizacija i političkih partija na razbijanju bošnjačkog jedinstva. Posljedica toga je i gubljenje Srebrenice na prošlim izborima.

povjerenistvo-sda-srebrenica

Na koji način ste uspjeli riješiti taj „nerješivi“ problem?

Problem nije bio nerješiv. Po srijedi su bili veliki nesporazumi. Prije imenovanja Povjereništva, a i nakon toga, obavio sam na desetine razgovora sa odbornicima SDA u Srebrenici, ali i sa odbornicima iz drugih stranaka koji su u Savezu SDA-SBB-Stranka za BiH. Najveći napor je bio da pridobijem ljude kako bi uopšte pristali da sjede i rade zajedno. Cilj je bio da se unutar SDA i unutar bošnjačkog korpusa uspostave kakvi-takvi pozitivni odnosi, a da se nakon toga pristupi pregovorima sa srpskim političkim partijama. Iako mnogi to nisu očekivali uspjeli smo brzo uspostaviti jedinstven klub Saveza SDA-SBB-SBiH. To je bilo prvo jedinstveno okupljanje odbornika ovoga saveza nakon izbora 2016. godine. I ta činjenica govori o dubokoj podijeljenosti i političkoj razjedinjenosti. Sitni interesi bili su stavljeni iznad opšteg i to nas je koštalo. U takvoj situaciji, kada su unutarnji odnosi popravljeni i kada je postignuto jedinstvo, Povjereništvo je donijelo odluku da se krene u pregovore sa svim političkim partijama iz reda srpskog naroda. Nakon što smo obavili pregovore, Povjereništvo je donijelo odluku da se potpiše sporazum sa SNSD i DNS, koji predvode srpski politički blok.

Je li to bila Vaša odluka ili odluka odbornika?

Taj dogovor podržali su svi odbornici Saveza SDA-SBB-SBiH kao i jedan nezavisni odbornik Bošnjak.

Koalicija sa SNSD-om i DNS-om izazvala je brojne kritike na Vaš rad. Da li je to najbolje rješenje?

Politika je umijeće mogućega. U ovom trenutku mi smo realno postigli maksimalno moguću korist za Bošnjake. Sve vrijeme smo tokom razgovora bili opterećeni opasnošću da će Vlada RS raspustiti Skupštinu SO Srebrenica ukoliko se sjednica ne održi do 30. juna 2017. Uvjereni smo da bi za Bošnjake i Srebreničane bilo pogubno da se sada raspišu vanredni izbori. Zbog niza povezanih momenata i trenutne situacije, uvjereni smo da bi na vanrednim izborima Bošnjaci osvojili manje odborničkih mjesta. Naravno, postoje i oni među Bošnjacima koji su prošli loše na izborima 2016. i sada vide svoju šansu na vanrednim izborima. Zato oni kritikuju naš pristup rješavanju problema.

Ramiz Salkic - slika3

Kako se došlo do postizanja dogovora sa SNSD-om i DNS-om, kada znamo da na relaciji između SDA i ovih partija postoje značajni problemi već duže vrijeme?

Sporazum o koaliciji sa SNSD-om i DNS-om sam nasljedio kao jedini sporazum koji su potpisali predstavnici organa SDA u Srebrenici. Dakle, niti sam ja, niti je ovo povjereništvo napravilo sporazum sa SNSD i DNS. Mi smo samo obezbijedili dodatne mehanizme u sporazumu, koji garantuju Bošnjacima bolju poziciju od one koju su ranije imali. Mi smo ovim sporazumom precizirali principe raspodjele vlasti odnosom 50% : 50%. Precizirali smo principe nemiješanja u kadrovska rješenja i princip ravnomjernog zapošljavanja, što nije bila praksa zadnjih šest mjeseci. Mislim da su ovo u mnogome poboljšanja pozicije Bošnjaka, koja dolaze u trenutku kada Bošnjaci nemaju poziciju načelnika u Srebrenici. Također, sporazumom je predviđeno da u Srebrenici gradimo zajednicu jednakih mogućnosti za sve njene stanovnike, što do sada nije bio slučaj. Mi smo pred sobom imali sve opcije u pregovorima, ali je ovaj sporazum Bošnjacima ponudio najbolje i zato je prihvaćen.

Može li ovaj događaj otvoriti suradnju sa SNSD-om na drugim nivoima?

SDA je najjača politička partija u Bosni i Hercegovini i ima obavezu da na adekvatan način tretira svaku političku činjenicu. Mi ne prihvatamo za partnere one političke snage i pojedince koji žele razbijanje države Bosne i Hercegovine, snage koje negiraju Genocid, koje provode diskriminaciju Bošnjaka, negiraju bosanski jezik itd. Ovakav SNSD i ovakav njegov predsjednik nama ne mogu biti partneri, sve dok provode takvu politiku. Nama nije drago što je ta politička partija otišla u smijeru radikalizma i što je zadnjih godina totalno radikalizirala društvo. Naravno, mi na to ne možemo uticati, ali možemo birati partnere. Tamo gdje je SNSD spreman da prihvati minimum uvažavanja, poštivanja naših nacionalnih, religijskih i kulturnih vrijednosti mi možemo otvarati mogućnosti saradnje. Nažalost, za sada takvih tendencija nema. Naprotiv, mi smo svjedoci da aktualna Vlada negira pravo djeci na nastavu na bosanskom jeziku, negira pravo da se u nastavi uči o Genocidu, koji je potvrđen na Međunarodnom sudu pravde, te sprječava učenje o opsadi Sarajeva. Predsjednik ovoga entiteta i Vlada veličaju ratne zločince i zločine, daju imena školama i studentskim domovina po njima.  U takvim okolnostima je teško očekivati da će se stanje uskoro promijeniti u toj partiji. A sa ovakvim Dodikom nama ne treba suradnja, sve dok on djeluje protiv Bosne i Hercegovine. Dodik je na izlaznim vratima u bh. politici. Mi očekujemo da će i OSCE izvrši ozbiljan pritisk na Dodika i njegov SNSD, da odustanu od diskriminatosrske politike da nakon toga krenemo u gradnju jakog, zdravog moderog društva.

Vi ste uvjereni da je suživot moguć?!

Suživot je apsolutno moguć, ali on mora da se bazira na istini i samo istini. Ja vjerujem da je jedino moguća Bosna i Hercegovina kao zemlja ravnopravnih ljudi, jednakih mogućnosti za sve, bez diskriminacije. Prilikom putovanja često srećem slučajeve da izvan BiH normalno funkciniraju odnosi između Bošnjaka, Srba i Hrvata, a ovdje imamo probleme. Zašto? Zato što neko ima potrebu da sukobom održava svoj opstanak. Ali, mi moramo da napravimo iskorake, da tražimo partnere koji žele čuvati mir, slobodu, državu… Tu stabilizaciju ubrzat će i učvrstiti političke promjene koje očekujemo u ovome entitetu. Mi smo uvjereni da Bošnjaci mogu ostvariti mnogo značajnije prisustvo u Narodnoj skupštini RS. Sada je ta snaga mala, ali spram naših resursa ona može biti mnogo veća. U narednom periodu radit ćemo u tom pravcu.

ramiz-salkic (11)

Koji su sljedeći koraci u Srebrenici? Šta očekujete da će se dešavati narednih dana u ovome gradu? Da li su moguće nove krize?

Očekujemo da će u ponedjeljak 19. juna 2017. godine biti održan skupštinski kolegij i da će tokom sljedeće sedmice biti održana sjednica Skupštine opštine Srebrenica. Na ovaj način ćemo do Bajrama doći do stabilizacije prilika u Skupštini, što se do nedavno činilo nemogućim. Želim da vjerujem da je vrijeme kriza u Skupštini, u SDA Srebrenica i Savezu SDA-SBB-Stranka za BiH, već iza nas.  Želimo da ne gubimo dalje vrijeme i energiju na unutrašnja trvenja. Toliko posla imamo u Srebrenici, toliko projekata koji čekaju i konačno mi moramo postati svjesni svoje odgovornosti, na svim spomenutim nivoima, te preuzeti obaveze i izvršavati ih. Svi znamo da se približava 11. juli i 22. godišnjica Genocida u Srebrenici. Zadnjih sedmica smo radili intenzivno na stabilizaciji prilika u ovome gradu pred obilježavanje godišnjice Genocida, počinjenog u Srebrenici 1995. godine. Uvjerenja sam da nemamo pravo na neozbiljnost i neodgovornost. Mi moramo biti svjesni obaveze čuvanja mira žrtve 8.372 ubijena civila Srebrenice. Koji to pojedinac ili politička partija imaju pravo narušiti mir ubijenih u srebreničkom Genocidu. Mi smo izabrani od naroda da radimo, da pokrećemo i realizujemo projekte. Nažalost, veliki broj projekata je na čekanju već duže vrijeme ili su u potpunosti dovedeni u pitanje zbog odnosa kakvi vladaju u Srebrenici. Građani od svojih izabranih predstavnika traže da ih na najabolji način zastupaju, a ne da ih brukaju svojim svađama. Zato se radujem što je taj period iza nas i što ulazimo u novu fazu u kojoj će se izabrani predstavnici staviti u potpunosti na raspolaganje građanima koji su ih birali.

Smatrate li Vi da je sporazum sa SNSD-om i DNS-om dobro rješenje za građane Srebrenice?

Potpuno sam uvjeren da je ovo rješenje dobro za sve građane Srebrenice. Ili da budem precizniji, ovo je najbolje moguće rješenje do kojega smo u ovom trenutku mogli doći. Naravno, ako ovaj sporazum ne bude funkcionirao, mi imamo i druge opcije, odnosno druge načine pravljenja skupštinske većine. Ali, sada smo uvjereni da je svima u interesu da sporazum funkcioniše i da ćemo sada imati period stabilizacije, odnosno napornog konstruktivnog rada, koji mora donijeti rezultate. U ovoj fazi mi moramo promijeniti obrazac ponašanja i stavljanja Bošnjaka u ulogu žrtve u ovome vremenu. Bošnjaci su politički narod koji ima snagu. Imamo jasno definisane ciljeve. Svjesni smo političkih i drugih slabosti, ali smo spremni ući u procese njihovog otklanjanja. Posebno je važno što se ovaj proces unutarnjeg jačanja Bošnjaka, prevazilaženja nesuglasica i stvaranje jedinstva dešava upravo u Srebrenici. Odavde želimo poslati poruku da je to jedini put koji nas može voditi jakoj državi Bosni i Hercegovini, zemlji ravnopravnih i zadovoljnih ljudi.

(Bportal.ba)

 

Back to top button