ČUVARKUĆA – PROTIV HERPESA, KOŽNIH BOLESTI, HEMOROIDA…

ČUVARKUĆA – Sempervivum tectorum L. Farmakopejski naziv: Sempervivi tectori folium (Sedi magni folium), Sempervivi tectorum succus et folia.

Ostali narodni nazivi: čuvarka, pod silu živ, cmilić, divlje smilje, gromovna trava, pazikuća, uhovnik, uvara, rosa u zlu dobra, Hauswurz, Houseleek, Sempervivo, netres.

Houseleek, Sempervivo, netres. NALAZIŠTE: čuvarkuća je jedna od oko 150 biljka iz porodice koja se inače izvorno nalazi u Meksiku. Raste divlja po krovovima kuća, stenama i zidovima, a drže je i uzgajaju u loncima po krovovima. Biljka je vrlo skromna i nema gotovo nikakvih zahtjeva. Nije još istražena u onoj mjeri u kojoj bi trebalo, jer ima velika ljcuvarkekovita svojstva.

LJEKOVITO DJELOVANJE I PRIMENJA: za lijek se koriste listovi i to od marta do kraja oktobra. Najbolji način u lječenju je svježe iscjeđeni sok iz listova ili cijele biljke. Sadrži jabučnu i mravlju kiselinu i njihove soli, tanin, sluz, smolu i drugo. Sveže ubrani listovi čuvarkuće pripremljeni kao čaj, a takođe i oblozi u obliku laganog ocetka, primjenjuju se kao pouzdano sredstvo protiv herpesa zostera – pojasastog osipa, zloćudnih kožnih bolesti, hemoroida, raspucane kože i glista.

Takođe, svježe iscjeđeni sok iz listova čuvarkuće koristi se u lječenju nervne rastrojenosti, padavice, nemirnih snova i straha kod male djece. Svježe zdrobljeni listovi ili čisti sok koristi se kao sredstvo koje hladi i steže, protiv čireva i rana, kod opekotina, zatim za bolna mjesta nastala gihtom, te za lječenje «kurjih očiju», bradavica, upale uha. Kao samopomoć u prirodi, svježe iscjeđen sok lječi i ublažava bolove uboda insekta. Inače sama biljka pospješuje izlučivanje mokraće, pa se zato upotrebljava kao lijek protiv kamena u mokraćnoj bešici, kao i uopšte kod bolesti bešike.

Infosvijet.net

Back to top button