Rezultati istrage: Otkriveno zbog čega je pao avion kod Mostara u kojem je poginulo pet osoba

Avion koji se srušio kod Mostara, u kojem je poginulo pet putnika, pao je zbog infarkta pilota, saopćila je komisija Ministarstva komunikacija i prometa BiH, koja je provela istragu.

Salko Begić, glavni istražitelj, danas je na konferenciji za novinare saopćio ovu informaciju. Precizirao je da je pilot imao infarkt srca nakon sedam i po minuta od momenta uzlijetanja aviona.

Begić je saopćio kako je pilot i ranije preživio jedan infarkt srca te da je imao ugrađen stent. Imao je važeću letačku dozvolu te ovlaštenje za letenje, kao i odgovarajuće ljekarsko uvjerenje. Pilot je, prema riječima istražitelja, prikrivao da ima srčane probleme, a 13. maja, kada je avion pao, pilot je imao ukupno 12 letova, što je bilo kobno po njegovo zdravstveno stanje. Osim toga, stent koji je pilotu bio ugrađen bio je u potpuno zapuštenom stanju.

– Na posljednjem ljekarskom pregledu pilot nije prijavio zdravstvene probleme, dakle nije prijavio da ima ugrađen stent. On je to prećutao. Da je rekao, možda do ovoga ne bi došlo – rekao je Begić.

Dvanaest letova za pilota koji je bio takvog zdravstvenog stanja je previše, došlo je do zamora, a mora se imati u vidu i temperatura tog dana, dodao je istražitelj.

-Tog dana kolega ga je pitao da ga zamijeni nakon nekoliko letova, ali on je rekao – ne! – dodao je Begić.

Što se aviona tiče, on je bio u održavan i u skladu sa važećim propisima. Održavan je u plovidbenom stanju, održavan je jako dobro, i bez obzira na njegovu starost avion nije puno prešao.

– Avion ima sve odgovarajuće dozvole, deset dana prije je bio na provjerama i konstatovano je da je sve uredu. Međutim, za njega je predviđeno da može voziti pilota i tri putnika, a u avionu ih je bilo ukupno pet. To se nije smjelo dogoditi, jer se strogo mora poštovati i voditi računa o tome da broj putnika odgovara registriranom broju mjesta u avionu – objasnio je Begić.

Pojasnio je i da priprema posade za letenje nije bila adekvatna u odnosu na karakter i uvjete izvođenja leta, nisu pronađeni pisani tragovi pripreme leta, pilot nije izveo let prema usmenom dogovornom načinu izvođenja, a odstupanja u letu izvršena su po pravcu, visini i mjestu izvođenja.

Dodao je da su meteorološki uvjeti bili povoljni, postupci kontrole letenja su bili u skladu s propisanim procedurama, radioveza između kontrolora i pilota pravilno je funkcionirala.

Utvrđeno je i da Aeroklub Mostar, koji je organizirao manifestaciju, nije Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) prijavio niti tražio odobrenje u skladu s Pravilnikom o avionskim priredbama te je ovo velika greška te da je bilo drugačije do nesreće ne bi došlo, stav je istražitelja Begića.

– Osnovni uzrok nesreće je infarkt srca pilota, konačan je zaključak. Molim vas, morate znati da ovdje nije do ljekara koji je vršio pregled, jer pilot je morao prijaviti srčane probleme, od toga zavisi na kakav pregled će ga ljekar uputiti. Pilot se obavezao da takvo što mora saopćiti pod punom krivičnom i moralnom odgovornošću – kazao je Begić.

Sekretar Ministarstva komunikacija i prometa BiH Igor Pejić podsjetio je da cilj istrage nije utvrđivanje krivične odgovornosti, nego je cilj utvrditi uzroke ove stravične nesreće kako se ovo ne bi ponovilo, a Tužilaštvo BiH nadležno je za utvrđivanje eventualne krivične odgovornosti. Danas prezentirani izvještaj već je upućen Tužilaštvu.

U avionskoj nesreći koja se dogodila 13. maja ove godine u Mostaru poginuo je pilot Ivan Karačić, zatim mladić Muhamed Sipović, brat i sestra Luka i Lana Lovrić od sedam i deset godina, te osmogodišnji dečak Arman Hadžiomerović.

 

Izvor: Faktor
Back to top button