Zajednička platforma jedina šansa za povratnike u RS-u 2018. godine

Zajednička platforma jedina šansa za povratnike u RS-u 2018. godine
U emisiji “Ja biram goste” TV1 koju je ove nedjelje uredio i vodio Nedim Jahić, prvi put u javnosti su nakon izbora 2016. godine o saradnji političkih stranaka koje okupljaju povratnike u entitetu Republika Srpska, na jednom mjestu govorili federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić , bivši načelnik Ćamil Duraković, zastupnik u NSRS Admir Čavka i jedan od osnivača koalicije “Prvi mart” Almir Salihović.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić je kazao da je saradnja moguća te da je potrebno prevazići podjele koje su trenutno prisutne zbog ambicija pojedinaca koji ne vide važnost zajedničke i jasne politike Bošnjaka u RS-u.

Bivši načelnik Ćamil Duraković je izrazio spremnost da radi na novoj platformi te je poručio da je nužno da se tu pređe preko podjela stranaka u Federaciji, ali i uzme u obzir stav povratničke zajednice.

Zastupnik u NSRS Admir Čavka je poručio da postoji spremnost SBB-a u zagovaranju zajedničkog nastupa u RS-u te očekuje izradu političke platforme koja će okupiti i uključiti kako stranke ljevice, tako i sve druge kojima je najmanji zajednički sadržilac borba za opstanak Bosne i Hercegovine.

Osnivač koalicije “Prvi mart” i jedan od pokretača inicijative “Glasaću za Srebrenicu” Almir Salihović je poručio da su mladi povratnici na području RS-a spremni raditi na novoj politici, te je pozvao političke lidere da se okupe na platformi koja će biti dijelom promjene u ovom entitetu, ali i u cijeloj BiH.

(Vijesti.ba)

Back to top button