Radojica Rajo Božović, čovjek koji upravlja Zetom: U agresiji na BiH bio je Legijin potpukovnik

Žrijeb parova za 1. pretkolo Evropske lige, koji je danas održan u Nyonu, spojio je Željezničar i crnogorsku Zetu iz Golubovaca.

Radojica Božović bio je član ozloglašenih "crvenih beretki"

Radojica Božović bio je član ozloglašenih “crvenih beretki”

Od pet mogućih protivnika Plavi sa Grbavice dobili su onog najtežeg mogućeg, a upravo je Zeta u sezoni 2012/2013 iz kvalfikacija za Evropsku ligu eliminisala Sarajevo.

Zeta će sasvim sigurno i za najtrofejniji bh. klub biti tvrd orah. Za sastav i predgrađa Podgorice mnogi u Crnoj Gori kažu da je odličan tim, kvalitetan, te da ova zemlja odavno nije imala bolju fudbalsku ekipu.

 

Da Fudbalski savez Crne Gore Zeti nije oduzeto šest bodova, tim iz Golubovaca ne bi igrao kvalifikacije za Evropsku ligu već za Ligu prvaka. Ekipi koja je prva prepreke Željezničara na evropskom putu bodovi su oduzeti zbog Radojice Raje Božovića, čovjeka koji je 2009. godine doživotno isključen iz fudbala, a koji je protekle sezone dva puta ušao u sudijske svlačionice, zbog čega je Zeti FS Crne Gore oduzeo šest bodova.

Do 2009. godine Božović je zvanično bio predsjednik i prvi čovjek kluba iz Golubovaca, a sada klubom koordinira i upravlja iz sjene, i još je onaj koji se za sve pita.

Božović je sve osim “sitna riba”. Iza njega je ozbiljna “historija” sa Bosnom i Hercegovinom. Naime, prije negoli je 1996. godine preuzeo Zetu iz Golubovaca, Radojica Rajo Božović bio je pukovnik paravojne jedinice Milorada Ulemeka Legije.

U svijetu fudbala je poznat po “teroru” i prijetnji sudijama, a upravo zbog jedne takve zaradio je doživotnu suspenziju. Zbog prijetnji sudiji Jovanu Kaluđeroviću uoči meča Zeta – Sutjeska, Božović je zaprijetio da će mu “otkinuti glavu i odsjeći uši” ako njegov tim ne pobijedi.

Bosna i Hercegovina i Božović prvi put su se “sreli” 1994. godine kada su osuđenom ratnom zločnicu Fikretu Abdiću Slobodan Milošević, uz prisustvo šefa srbijanske tajne službe Jovice Stanišića, komandanta Jedinice za specijalne operacije MUP Srbije Crvene beretke Franka Simatovića, načelnika Generalštaba VJ Momčila Perišića i bivšeg zapovjednika Vojske Srpske krajine Mileta Novakovića, obećao osnivanje vojno-policijske OG PAUK – pisala je Slobodna Bosna 2012. godine.

Znali su Legija i Božović, koji je za vrijeme rata ima nadimak Kobac ili “Beli puh” (vozio bijeli džip marke Puch), pucati i po “autonomašima”, ali i često istući kompletnu Vrhovnu komandu NO APZB.

Tokom ratnih godina Božović je “operisao” i u Doboju u kojem je u to vrijeme predsjednik kriznog štaba bio nekadašnji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Borislav Paravac.

– O Božoviću i njegovom zločinačkom angažmanu u Crvenim beretkama u nekoliko navrata se govorilo i u sudnicama Haškog tribunala. Božović u Doboju organizuje policijske i vojne formacije, uspostavljaju se kontrolni punktovi, provodi mobilizacija ali i odmazda nad nesrpskim stanovništvom koje je preostalo u gradu – piše u članku Slobodne Bosne objavljenom prije pet godina, gdje se govori o učešću Božovića u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

U istoj toj agresiji zapaljen je stadionŽeljezničara na kojem će ponovo, poslije deset godina, igrati evropska utakmica, a gost će biti Božovićeva Zeta.

Božović se spominje i u emisiji Insajder u serijalu koji je obrađivao fudbalsku mafiju u Srbiji, ali i ranijoj zajedničkoj državnoj zajednici Srbiji i Crnoj Gori.Piše Faktor.

Back to top button