Mesdžid u Burnicama kod Pobuđa u završnoj fazi

Zahvaljujući stranim donatorima i dobrim ljudim prvenstvno dijaspori zaseok Burnice kod Pobuđa konačno dobija svoj mesdžid.

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”21” gal_title=”Mekteb Burnice”]

Mesdžid u Burnicama je novi  projekat humanitarne organizacije EMMAUS koja djeluje širom Podrinja na poboljšanju uslova za život svih stanovnika ove regije. Trenutno se u džematu Pobuđe, a koji priprada Medžlisu islamske zajednice Bratunac, gradi višenamjenski multifunkcionalni objekat, koji će pored funkcije mesdžida biti i omladinski centar u kojem će se vršiti svakodnevne edukativno rekreativne aktivnosti . Završetak radova planiran je za mjesec august 2017. godine.

Ono što  je veoma bitno za istaći jeste fascinantno interesovanje džematlija za izgradnju ovog objekta. Prije svega novčano odazivanje akciji je za svake pohvale i zasigurno je za primjera drugima.

Rad na mesdžidu je za još jedne dodatne pohvale. Naime, čitava dosadašnja izgradnja izvedena je dobrovoljnim angažmanom jednog značajnog broja džematlija.

Do sada su odrađeni radovi na temelju, nasip oko objekta, zidarski radovi i skoro da je završeno. Sve u svemu, prema dosadašnjem utisku, objekat će, ako Bog da, biti i završen u rekordnom roku, te se vjerovatno možemo nadati i svečanom otvorenju ove godine. Svakako, pozivamo sve one koji mogu i žele da se ugrade u ovaj lijepi objekat, a posebno same džematlije ovog mesdžida, da to i učine.

Završetak radova planiran je 22.08.2017 godine, donator se javio i plaća sve radove i daje ključ u ruke, zadatak džematlija je samo da očiste okolko mekteba i nabave potreban namjestaj koji ide kao i u sve ostale mesdžide, ovo neće biti klasični mekteb , više kao omladinski centar.
Otvor će najverovatnije biti nekada iduće godine, a šljemenska dova biće upriličena  01. ili 08.jula ove godine.

Na kraju, neka Svevišnji Allah dž.š. nagradi sve one koji se na bilo koji način uključuju u gradnju ovog, ali i ostalih vakufskih objekata!

Mehmedovic Muradif INFOSVIJET

Back to top button