Reprezentacija BiH više neće igrati na Bilinom polju!

Od sljedećeg kvalifikacionog ciklusa nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine igrat će domaće međunarodne utakmice na stadionu Grbavica!

Prema ekskluzivnim informacijama do kojih je došao “Dnevni avaz”, razlog za odlazak iz Zenice nisu samo incidenti iz utakmice BiH – Grčka, zbog kojih Nogometnom savezu BiH prijeti drakonska kazna UEFA-e, a Bilinom polju suspenzija, već je to ideja koja se dugo razrađuje radi vraćanja našeg državnog tima u Sarajevo.

 

Razloga za to je više.

Pokidane veze

Pod jedan, mit o nepobjedivosti na Bilinom polju davno je srušen. U Zenici smo ostvarili neke od najvećih i najznačajnijih pobjeda u historiji, ali porazi od Slovačke, Kipra, Portugala, kao i remiji protiv Irske i Belgije, jasno govore da pozivanja na taj nekakav nepostojeći mit nema. Isto se može reći i za atmosferu, koja je, bez ikakve uvrede bilo koga, dostigla nivo poražavajuće i sramotne po našu zemlju i reprezentaciju.

Stadion na kojem se navijanje uglavnom svodi na zviždanje vlastitim i vrijeđanje i gađanje gostujućih navijača, nimalo ne zaslužuje da se zove nekakvim “Zmajevim gnijezdom” ili grotlom. Ko je bio u Irskoj na stadionu Aviva na revanš-utakmici baraža za Evropsko prvenstvo 2016., zna šta znači bodriti svoju reprezentaciju.

Dalje, drugi razlog je to što je Nogometni savez BiH izgubio tijesne veze sa zeničkim vlastima. Dok je saradnja s nedavno preminulim načelnikom Zenice Husejinom Smajlovićem bila na vrlo visokom nivou, s aktuelnim gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem skoro da je i nema. Zapravo, ima, jer je on nedavno na adresu NSBiH iznio niz teških optužbi po pitanju Čelika.

I, treće, reprezentativci. Kako saznajemo iz izvora iz našeg državnog tima, fudbalerima BiH jednostavno je dojadilo u Zenici i na Bilinom polju. Velika većina njih željela bi se vratiti u Sarajevo i igrati na stadionu Grbavica, što je, uostalom, i jedina opcija s obzirom na stanje na Koševu.

Projekti UEFA-e

I, na kraju, projekt Grbavice. Rukovodstvo Željezničara napravilo je ogroman posao da od ruine pod Vracama napravi reprezentativan stadion, na kojem će igrati svoje evropske utakmice. Mada su radovi još u toku, s ciljem da se renovira južna tribina, Željin dom već sada može zadovoljiti neke blaže uvjete koje nalažu međunarodne asocijacije.

No, s obzirom na to da postoji dobra volja NSBiH i FK Željezničar, kao i raspoloženje UEFA-e da ulaže u projekte u BiH, zajedničkim snagama Grbavica bi uskoro mogla zadovoljavati sve uvjete da na njoj igra reprezentacija BiH.

Ukoliko se ove ideje provedu u djelo, a vrlo je izgledno da hoće, Trening-centar NSBiH u Zenici ostao bi dom za devet reprezentativnih selekcija, dok bi A-tim BiH tokom priprema u Sarajevu boravio na Ilidži.

Zašto se spuštate na nivo trećeligaša?

Utakmica s Grčkom definitivna je potvrda da Bilino polje više nije reprezentativan domaćin našem državnom timu. Čak i prije nego što su počeli incidenti, pomoćni sudija susreta upitao je Mehmeda Baždarevića:

– Zašto se spuštate na nivo trećeligaša da igrate ovdje?

Baković: Donijet ćemo odluke u interesu A-tima

Povodom naših saznanja o ovim planovima, kontaktirali smo Nogometni savez BiH. Njegov generalni sekretar rekao nam je da će naša reprezentacija ovaj ciklus završiti na Bilinom polju ukoliko, naravno, ne bude suspendiran, jer je on prijavljen za takmičenje.

– Stadion Bilino polje prijavljen je FIFA-i i UEFA-e za ovaj kvalifikacioni ciklus. U njemu još imamo utakmicu s Belgijom i, eventualno, meč baraža. Teško je reći šta će se dešavati poslije toga, ali je sigurno da će Izvršni odbor NSBiH u određenom trenutku analizirati tekuće kvalifikacije iz svih uglova i nakon toga usvojiti odluke koje će biti u interesu A-tima – rekao nam je Baković.

U vezi sa stadionom Grbavica, prvi operativac Saveza rekao nam je kako NSBiH pozdravlja sve investicije, jer se, između ostalog, njima otvaraju vrata i utakmicama državnih timova BiH.

– Raduje nas činjenica da investicije u Grbavicu, a i još neke od stadiona, otvaraju nove mogućnosti za utakmice A-reprezentacije, jer je poznato da u mnogim državama nacionalni timovi  igraju na više stadiona, zavisno od karaktera i značaja utakmice, kao i od drugih okolnosti – kazao je Baković.

Avaz

Back to top button