BOSANKA MERSIHA ČOKOVIĆ ŠOKIRALA DANSKU: Zatvorite granice, dosta nam je izbjeglica i muslimana zbog kojih već negdje nema svinjetine i alkohola…

Rođena Bosanka, preciznije Višegrađanka, Mersiha Čoković (36) koja je kao 13-godišnjakinja sa familijom 1992. godine izbjegla u Dansku pred ratom u Bosni, šokirala je mnoge svojim stavom!

* Nakon što je napisala kontroverzni tekst čije glavne dijelove prenosimo, ova Bosanka je sinoć bila i na drugom danskom kanalu “DR” (javni servis). Nakon fotografija malog Aylana koje su voditelji pustili u program dijaloške emisije ostala je “bez riječi”, nakon čega je napustila stol i vratila se među publiku…

Danas očito zagrijana desničarka, Čokovićeva se u polemičkom tekstu koji je u ponedjeljak objavljen na danskom portalu b.dk, zauzima za zatvaranje granica Danske za izbjeglice koji trenutno pokušavaju pobjeći od užasa rata.

Ona kaže da ne vidi drugo rješenje za zemlju i budućnost odrastanja njene djece. Navodi da na imigrantima najviše zarađuju trgovci ljudima, a da ona ima ovakav stav, iako joj “srce krvari” zbog sudbine izbjeglica.

– Danska je pod tolikim pritiskom da jednostavno više ne može primiti više izbjeglica – piše Čokovićeva, koja je jednom i sama bila izbjeglica. U komentarima koji su odmah uslijedili, mnogi su je podsjetili upravo na tu činjenicu, pitajući je šta bi sa njom samom bilo da je Danska 1992. godine “zatvorila granice”, kako sada predlaže ova žena.

Mersiha kritikuje i druge socijalne programe Danske, poput onih koji su usmjereni na rehabilitaciju počinilaca krivičnih djela, ali posebno je mnoge ogorčio dio njenog teksta u kojem piše da su “Danci umorni od islama i muslimana zbog kojih su već na mnogim mjestima za sve ukinuti alkohol i svinjetina”(!?)

– Imigracija nikad nije bila tako veliki problem u Danskoj kao sada… Moje srce krvari za siromašne ljude koji u gumenim čamcima i riskirajući svoje živote, isplovljavaju za Evropu, nesvjesni da u mnoga mjesta nisu dobrodošli. Ili da, u najgorem slučaju, mogu ispustiti dušu na mediteranskim valovima ili u prepunim kamionima na autocesti – navodi Čokovićeva, kritizirajući i, po njoj, dvostruka mjerila i licemjerje nekih političara u EU vezano za ovo pitanje.

Piše: Doznajemo.com

Back to top button