Izetbegović: Moramo napraviti državu na koju bi bili ponosni oni koji su za nju dali živote


Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović položio je danas vijence na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu. Izetbegović je poručio svima koji vole BiH da se sjete onih koji su svoje živote dali braneći grad i domovinu.

– Moramo se nastaviti boriti za ravnopravnost svakog građanina na svakom predjelu ove zemlje, biti hrabri, reformirati je i graditi i na taj način im vratiti dug. Moja poruka je da im zaista napravimo državu na koju bi oni koji su dali živote bili ponosni – rekao je Izetbegović.

On je komentirao i problem demobilisanih boraca koji petnaesti dan protestuju ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu i rekao kako će im izaći u susret u svemu onome što je moguće i realno i kako jedino mogu doći do ispunjenja zahtjeva koji neće destabilizirati BiH.

– Mi godišnje izdvajamo oko 650 miliona za te kategorije i to je sedam puta više u FBiH nego u RS-u i najviše u regionu. Preko toga mi ne možemo izdvajati, a da ne urušimo kompletan sistem. Ali postoji niz stvari koje možemo uraditi. Unutar te sume se stvari mogu drugačije raspodijeliti. Potreban je novi registar tako da ta sredstva primaju oni koji to zaista zaslužuju – kazao je Izetbegović.

Istakao je da u BiH i dalje psotoji opasnost od ideologije devedesetih.

– Loše politike nikada neće biti mrtve i da će fašizma i nacionalizma uvijek biti, ali da je pitanje koliko su te politike snažne. Mislim da je odnos snaga daleko povoljniji danas nego prije 25 godina. Bit će tih kriza, ali neće doći do ponovnih konflikta na Balkanu niti rušenja mira. Bitno je da smo mi koji volimo ovu zemlju jedinstveni i snažni i da dajemo poruku mira i snage jer tada će se takve snage obeshrabriti – rekao je lider SDA.

Autor: Avaz.ba

Back to top button