Upozorenje za građane BiH: Ovo je lista država u koje ne treba putovati, a evo zašto…

Ukoliko vas put ipak navede u ovom pravcu, važno je da se prije toga dobro informišete i pročitate ove upute…

Na zvaničnoj stranici Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine nalaze se razna uputstva o odlasku i boravku bh. građana u inostranstvu, a među njima je i lista zemalja u koje ne bi trebali potovati jer su u pitanju “države visokog rizika”.

Ukoliko vas put ipak navede u ovom pravcu, važno je da se prije toga dobro informišete i pročitate ove upute…

UPOZORENJE ZA PUTOVANJA – JEMEN 

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine poziva državljane BiH da do daljnjeg ne putuju u Arapsku Republiku Jemen, zbog pojačanog sektaškog nasilja i pogoršanja sigurnosne situacije u toj zemlji.

Bosna i Hercegovina u Jemenu nema rezidentno diplomatsko-konzularno predstavništvo, te  pokriva tu zemlju iz Rijada (Saudijska Arabija).

Ova činjenica značajno utječe na mogućnost direktnog pružanja pomoći i podrške bh. građanima u vandrednim situacijama, te s toga molimo sve bh.građane koji namjeravaju putovati u Jemen da ovo upozorenje ozbiljnio shvate.

UPOZORENJE ZA PUTOVANJA – LIBIJA

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine poziva državljane BiH da do daljnjeg ne putuju u Libiju zbog značajnog  pogoršanja sigurnosne situacije  i postojanja realne opasnosti od oružanih napada i otmica u ovoj zemlji.

Pozivaju se državljani BiH koji se trenutno nalaze u Libiji, posebno u onim dijelovima zemlje u kojima su se već dešavali ili se dešavaju otmice, oružani napadi, upućivanje ozbiljnih prijetnji i sl., da u saradnji sa rukovodstvima kompanija i preduzeća u kojima su zaposleni i uz konsultacije sa Ambasadom BiH u Tripoliju razmotre mogućnost privremenog napuštanja te zemlje.

Kontakt Ambasade Bosne i Hercegovine u Tripoliju

Tel: 00 218 91 880 1736 (dostupan od 0-24h)
Kontakt Ministarstva vanjskih poslova BiH:
Tel: 033 281 234.
Fax: 033 227 156

UPOZORENJE ZA PUTOVANJE – IRAK

Ministarstvo vanjskih poslova BiH upozorava državljane BiH da ne putuju u Irak zbog loše sigurnosne situacije.
MVP BiH savjetuje državljane BiH koji se trenutno nalaze u Republici Irak da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje čim se za to steknu sigurni uslovi. Potrebno je da se državljani BiH, zbog sigurnosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja.

Bosanskohercegovački državljani u Republici Irak kojima je potrebna pomoć, istu mogu zatražiti tako što će se obratiti Ambasadi BiH u Ammanu (Hašemitska Kraljevina Jordan), koja nerezidentno pokriva Republiku Irak na broj telefona: +962 6 58 56 921, a članovi porodica u BiH koji imaju srodnike u Republici Irak mogu kontaktirati ili Ambasadu BiH u Ammanu ili centar komunikacija u MVP BiH u Sarajevu na broj telefona +387 33 281 234.

UPOZORENJE ZA PUTOVANJA – UKRAJINA

Ministarstvo vanjskih poslova BiH poziva državljane BiH da se suzdrže od putovanja u dijelove Ukrajine koji nisu pod kontrolom legalnih vlasti u Kijevu

Potrebno je da se građani BiH, zbog sigurnosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja.

Bosanskohercegovački građani u Ukrajini, kojima je potrebna pomoć, istu mogu zatražiti u ambasadama Republike Hrvatske i Republike Srbije, te kontaktirati počasnog konzula naše zemlje u Ukrajini Andrija Vasiljkovskog na adresi Anri Barbjusa 49, 03150 Kijev.

Rodbina i prijatelji bh. državljana koji se nalaze u Ukrajini, ukoliko raspolažu bilo kakvim informacijama o potrebi pružanja pomoći njihovim rođacima i prijateljima, mogu se obratiti Ministarstvu inostranih poslova BiH na kontakt telefone 033/281-234, 033/281-191 i 033/281-189.

UPOZORENJE ZA PUTOVANJE – SIRIJA

Preporučuje se da zbog složenih sigurnosnih prilika državljani Bosne i Hercegovine ne putuju u AR Siriju, do daljnjeg.

DEPO PORTAL

Back to top button