NOVA UPOZORENJA “Cyber napad puno opasniji nego smo mislili: Najgore tek dolazi”

Foto: 123rf
FORBESOV vodeći novinar za kriminal, privatnost i sigurnost Thomas Fox-Brewster otkrio je zbog čega je novi hakerski napad puno opasniji nego što smo mislili.
“Svijet je pretrpio još jedan napad ransomwareom, a pogođene su farmaceutske tvrtke, Černobil, metro u Kijevu, glavna zračna luka u Kijevu, banke… a čini se da je meta bila i jedna bolnica u SAD-u”, piše Fox-Brewster.
“Najgore tek dolazi, zahvaljujući pogubnim svojstvima novog ransomwarea”, upozorava novinar.
“Petya ima posebne sposobnosti za koje stručnjaci za sigurnost tvrde da ju čine smrtonosnijom od WannaCry”, ransomwarea kojim je izveden posljednji globalni napad.
“Ovo će biti ogroman napad”
Bivši analist NSA-e te stručnjak za cyber sigurnost David Kennedy je objasnio da novi ransomware na zaraženim računalima pronalazi lozinke koje mu omogućuju širenje na druga računala.
“Ovo će biti ogroman napad. Zaista ogroman”, zaključio je Kennedy.
Druga prednost Petye je tehnika brzog širenja, zbog koje nema ograničen pristup drugim računalima.
“Virus se brzo proširi ostalim računalima. Na primjer, ako jedno od računala spojenih na istu mrežu ima status administratora i bude hakirano, sva umrežena računala mogu biti zaražena”, tvrdi stručnjak za sigurnost Kevin Beaumont.
“Može napasti i zaštićena računala”
“Ova opasna kombinacija mogla bi biti razlog zašto se ovaj napad tako brzo proširio, jer smo se nakon prethodnog napada nadali da su ranjive točke u sustavima osigurane”, rekao je Robert Lipovsky iz tvrtke ESET.
“Jedan kompjuterski stručnjak na svom blogu je objavio da će novi ransomware napasti čak i zaštićena računala, uključujući ona sa sustavom Windows 10, dok je WannaCry većinom napadao starije sustave”, piše Fox-Brewster.
Kaspersky Lab: Uopće se ne radi o Petyi, već još novijem virusu
Ruska tvrtka za cyber sigurnost Kaspersky Lab na Twitteru je objavila izvještaj u kojem navodi na napadi diljem svijeta ne prestaju, te da se uopće ne radi o ransomwareu Petya, već potpuno novom virusu nazvanom ExPetr.
“Tvrtka je otkrila da je do sada pogođeno oko 2000 korisnika sustava. Najviše štete pretrpjele su organizacije u Rusiji i Ukrajini, a zabilježili smo i napade u Poljskoj, Italiji, Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, SAD-u te još nekoliko država”, objavila je tvrtka.
Također su savjetovali svim korisnicima, tvrtkama i organizacijama da ažuriraju Windows softver te izrade sigurnosne kopije dokumenata. Dodali su da nastavljaju vlastitu istragu napada.
index.hr
Back to top button