I pad je let: Tužni cvrkut Lagumdžijinih posrnulih uzdanica

Socijaldemokratska partija (SDP) će u četvrtak, kako su naveli u pozivnicama, obilježiti “108 godina kontinuiranog rada i djelovanja. Svečana akademija će biti održana u Narodnom pozorištu u Banjoj Luci”. U ovoj stranci pozivaju na “proslavu rođendana SDP-a BiH i obilježavanje 108 godina socijaldemokratije u Bosni i Hercegovini”.

Lagumdžija prosvjetljuje Hadžiomerovića

Čak da se bez propitivanja da li je to baš tako prihvati tvrdnja da sadašnji SDP, takav kakav je, ima ikakve veze s idejama i događajima od prije 108 godina, pa i događajima i historijom sto godina unazad kakvu sebi vole pripisati, pohvalno je da ova stranka svečanost organizira u Banjoj Luci. Žažmirit ćemo na oba oka, pa nećemo cjepidlačiti u vezi s “marginalnim” stvarima poput pitanja: a gdje je SDP-u članstvo u Banjoj Luci? Zbog bivšeg predsjednika Zlatka Lagumdžije ili nakon Lagumdžije, SDP su napustili mnogi, među njima i Slobodan Popović, banjalučki “dokaz” da je SDP multinacionalna stranka.

Bivšem šefu SDP-a Lagumdžiji drugovi, ali i cijela bh. javnost imaju štošta zamjeriti, ali jedno je činjenica – SDP će se uvijek jasno dijeliti na Lagumdžijino i vrijeme nakon Lagumdžije. Podjele unutar te stranke počele su još 1997. godine kada Lagumdžija postaje centralna figura stranke i njen predsjednik.

Sedamnaest godina kasnije otišao je sa čela SDP-a, ali i iz politika, bar formalno. Iako su zbog njega mnogi napuštali SDP i osnivali svoje stranke koje niti u jednom trenutku nisu imale nikakv bitan utjecaj na političkoj sceni BiH, nakon Lagumdžije i sam SDP postaje sve manje bitan u političkim tokovima ove zemlje.

Lagumdžija je 17 god. vladao SDP-om, zbog njega su odlazili iz stranke, on je “stvarao” kadrove po svojoj mjeri i za svoje potrebe

VEZANI TEKST – ANALIZA – Nastavlja se krnjenje socijaldemokratske opcije: Iza Lagumdžije sedam patuljaka 

Međutim, jedna je zanimljivost u vezi s Lagumdžijom. Osim onih kadrova koji su SDP napustili neposredno i nekoliko godina nakon što je Lagumdžija preuzeo funkciju predsjednika, neprikosnoveni vladar SDP-a punih 17 godina oko sebe je “stvarao” kadrove koji su trajali onoliko koliko je njemu trebalo. Poslije Lagumdžije plejada SDP-ovih aktivista (ne može se to nazvati ni političarima) ostala je prisutna na političkoj sceni i u javnom prostoru, ali potpuno ideološki i politički dezorijentirani, bezidejni… Neki su se godinama služeći u SDP-u uspjeli obogatiti, postati medijske zvijezde, umisliti da “učenik može nadmašiti učitelja” pa su osnovali i svoje mini stranke. Svi oni godinama su bili zaljubljeni u lik i djelo Zlatka Lagumdžije poput pubertetlije kojem se dešava prva ljubav. Jedan od najaktivnijih tviteraša u našoj zemlji Emir Suljagić bivšem stranačkom šefu i svom političkom ocu čak je posvetio i knjigu. Najemotivnije štivo koje je iko ikada posvetio nekom političkom zvaničniku.

Kad se Lagumdžija povukao, ostala je praznina. Dezorijentirani SDP-ovi puleni prvo su tugovali, pa su se počeli grupirati u DF-u kod Željka Komšića (jednog od Lagumdžijinih “izuma”), pa koketirati s Nerminom Nikšićem… Na kraju, kako to obično biva poslije ljubavi, nastupila je faza mržnje koju ispoljavaju “cvrkutanjem” na Twitteru.

Teško se, očigledno, bivše Lagumdžijine uzdanice nose sa profesionalnom marginalizacijom nakon povlačenja sa scene bivšeg lidera SDP-a, pa upravo njemu pripisuju i ono što jest i što nije. Makar to bila i benigna fotografija sa bajramskog prijema, koriste ju za obračun. “Svjetlo na kraju tunela”, kako je Suljagić svojevremeno opisivao Lagumdžiju, tako je postalo mrkli mrak.

Fotografija na kojoj su ovjekovječeni bivši predsjednik SDP-a Lagumdžija, ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i direktor FTV-a Džemal Šabić za bivšeg novinara Bakira Hadžiomerovića, kako je napisao na svom Twitter profilu, govori više od hiljadu riječi.

– Kad šef Bošnjačkog instituta Z. L. prosvjetljuje mlade SDA nade – Čamparu, Šabića, Skaku. U jedinstvu je snaga! – dodao je Hadžiomerović uz priloženu fotografiju.

Ostaje nejasno kojih hiljadu riječi ova fotografija govori Hadžiomeroviću, ali je i više nego jasno i razumljivo da mu ona itekako budi sjećanja na ne tako davnu prošlost.

Slika govori vise od tisucu rijeci.Kad sef Bosnjackog instituta Z.L. prosvjetljuje mlade SDA nade-Camparu,Sabica,Skaku.U jedinstvu je snaga!

Isto ovako je Lagumdžija “prosvjetljivao” Hadžiomerovića dok je ovaj, pod budnim okom bivšeg predsjednika SDP-a, uređivao emisiju “60 minuta” na FTV-u. Niti jednog svog sagovornika sa priložene fotografije Lagumdžija nije kandidirao za člana Predsjedništva BiH, ali jeste Hadžiomerovića, što mnogo više od jedne fotografije govori o vazalnom odnosu Hadžiomerovića i Lagumdžije.

Nakon što je kao Lagumdžijina zaostavština u SDP-u ubrzo istisnut iz stranke, Hadžiomerović se ponovo vratio korijenima – novinarstvu. Međutim, ovaj put mu nije Lagumdžija sufler, već onaj koji ga je sa tornja svojevremeno “častio” ne baš lijepim epitetima.

faktor.ba

Back to top button